16.08.2016/15:00

Kondycja przemysłu mięsnego pod presją drożejącego surowca

Pierwsze półrocze upłynęło pod znakiem wzrostu cen surowca. W lipcu na rynku krajowym półtusze wieprzowe kosztowały średnio 7,6 tys. zł/t, czyli o 22 proc. więcej niż w tym samym miesiącu 2015 roku. Z kolei w porównaniu do stycznia 2016 roku średnia cena wzrosła o 30 proc. Podobne tendencje miały miejsce również na poziomie całej Unii Europejskiej – wskazuje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego BZ WBK.

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.