Makro świętuje stulecie niepodległości Polski akcją Tydzień Kuchni Polskiej
Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę od 5 do 11 listopada w wyselekcjonowanych restauracjach w całym kraju będą serwowane dania ze specjalnego menu inspirowanego różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Organizatorem przedsięwzięcia jest Makro Polska w ramach edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski.
Historyczne dania, serwowane w nowoczesnej interpretacji, są inspirowane książką „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”, wydaną przez Makro Polska. To potrawy z różnych terenów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski, w tym: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej oraz kuchni wojskowej.
Oryginalne receptury wybrał i opatrzył komentarzem prof. Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
Nowoczesnej interpretacji historycznych dań podjęli się znani w branży szefowie kuchni, m.in.: Janusz Fic, szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach, Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Mariusz Pieterwas, szef kuchni restauracji Krew i Woda w Gdyni, a także Cezary Powała, szef kuchni pokazowej hali Makro nr 1 w Warszawie
Listę restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej jest dostępna na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl.
Partnerami Tygodnia Kuchni Polskiej są: organizacja Polski Karp zrzeszająca gospodarstwa rybackie, które hodują karpia w tradycyjny sposób oraz firmy mleczarskie Mlekovita oraz Spomlek.
8