Makro szkoli pracowników branży HoReCa
500 osób związanych z gastronomią wzięło udział w spotkaniach branżowych w ramach cyklu Szef dla Szefów. To inicjatywa umożliwiająca m.in. budowanie sieci kontaktów, nawiązanie dialogu z ekspertami, poszerzanie wiedzy na temat trendów oraz zdobywanie nowych umiejętności kulinarnych.
W pierwszym półroczu 2018 roku spotkania odbyły się w sześciu miastach: Solcu Kujawskim, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Szczecinie i Sosnowcu. W wydarzeniach wzięli udział właściciele i menedżerowie lokali, szefowie kuchni, kucharze oraz kelnerzy. Dzięki warsztatom i pokazom kulinarnym, prezentacjom, prelekcjom i szkoleniom mieli oni okazję rozwijać swoją wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności.
W Szczecinie pokaz gotowania na żywo poprowadził Jarek Walczyk, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Warsztaty kulinarne we Wrocławiu poprowadził Tobiasz Herman, szef studia kulinarnego Browar Mieszczański, a w Sosnowcu – Paweł Serafin, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro. W Solcu Kujawskim na uczestników spotkania czekało szkolenie z food-costu, a w Krakowie i Poznaniu – warsztaty poświęcone winom. Wybranym wydarzeniom towarzyszyły również szkolenia dla kelnerów z zaproszonych lokali.
Przedstawiciele zaproszonych do współpracy partnerów prowadzili wykłady i prelekcje prezentujące m.in. pochodzenie i proces powstania produktów. Produkty te stanowiły także element poczęstunku oraz były wykorzystywane podczas pokazów i warsztatów kulinarnych, dzięki czemu goście mogli poznać ich różne zastosowania i metody obróbki.
Kolejna edycja wystartuje jesienią. Do tej pory hurtownik zorganizował łącznie 23 tego typu wydarzenia w 13 miastach. Wzięło w nich udział ponad 2700 uczestników.
9