27.12.2021/15:33

Marek Moczulski, prezes Unitop: Zerowa stawka VAT nie sprawi, że ceny żywności spadną. Będą wolniej rosnąć

Ministerstwo Finansów ogłosiło, że od 1 lutego VAT na żywność może  wynieść 0 proc. Obniżka obejmie wszystkie produkty, które obecnie mają stawkę 5 proc. Co to oznacza dla konsumentów? Może się okazać, że mimo tej zmiany, nie zobaczą oni żadnych obniżek cen na sklepowych półkach.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

1 komentarz

  • smutne 27.12.2021

    Prawdę powiedział. A jak już urosną to przywrócenie VAT-u jeszcze te ceny podbije i ludzie chyba wyjdą na ulicę w końcu. Zwykły, ledwo jadalny żółty ser kosztuje już 30zł/kg, a z rok temu można go było kupić za max. 15-16zł/kg. Za 30zł to w Wielkiej Brytanii można kupić cheddara dobrej klasy (w Polsce od 60 do 100zł/kg). Przydałaby się jakaś regulacja rynku bo naprawdę mamy już absurdy.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.