Marek Moczulski, prezes Unitop: Zerowa stawka VAT nie sprawi, że ceny żywności spadną. Będą wolniej rosnąć
Ministerstwo Finansów ogłosiło, że od 1 lutego VAT na żywność może wynieść 0 proc. Obniżka obejmie wszystkie produkty, które obecnie mają stawkę 5 proc. Co to oznacza dla konsumentów? Może się okazać, że mimo tej zmiany, nie zobaczą oni żadnych obniżek cen na sklepowych półkach.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Dostęp roczny 365 dni149.99 zł - 365 dni
- Najważniejsze informacje z branży;
- Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
- Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
1 komentarz
-
27.12.2021
Prawdę powiedział. A jak już urosną to przywrócenie VAT-u jeszcze te ceny podbije i ludzie chyba wyjdą na ulicę w końcu. Zwykły, ledwo jadalny żółty ser kosztuje już 30zł/kg, a z rok temu można go było kupić za max. 15-16zł/kg. Za 30zł to w Wielkiej Brytanii można kupić cheddara dobrej klasy (w Polsce od 60 do 100zł/kg). Przydałaby się jakaś regulacja rynku bo naprawdę mamy już absurdy.
11