06.06.2021 / 09:21
StoryEditor

McDonald‘s i Subway próbują złagodzić frustrację franczyzobiorców

Wśród trwających sporów z franczyzobiorcami na rynku amerykańskim McDonald‘s i Subway podejmują kroki, aby uspokoić napięcie. Powodem są m.in. opłaty, które – według właścicieli franczyzowych lokali – są za wysokie jak na obecne warunki gospodarcze. 

Jak podaje serwis 1851franchise.com, wśród powodów napięć są zarówno kwestie finansowe, jak i problemy z pozyskaniem personelu. Niektórzy franczyzobiorcy McDonald’s borykają się...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 89% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

30.04.2025 / 15:25
StoryEditor
Niespodzianka dezinflacyjna w kwietniu! Wzrost cen w Polsce był najniższy od wielu miesięcy. Co działo się z cenami żywności?

O 4,2 proc. wzrosły ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2025 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem rok wcześniej - wynika z tzw. szybkiego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego. Ekonomiści spodziewali się odczytu rzędu 4,3 proc., przy rozpiętości prognoz od 4,1 proc. do 4,5 proc. Wiemy, o ile podrożała żywność.

Według Głównego Urzędu Statystycznego inflacja konsumencka CPI w ujęciu miesięcznym wyniosła 0,4 proc. Żywność i napoje bezalkoholowe były w kwietniu o 5,3 proc. drożs...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

02.05.2025 / 12:25
StoryEditor
Sprawdzili, jakie makarony kupują Polacy. Okazało się, że już 40 proc. oferty sklepów stanowią marki własne
Na zdj. makaron Lubella na półce sklepu we Lwowie (fot. Kachor Valentyna/Shutterstock)

Na sklepowych półkach w 2024 r. znaleźć można było ponad 1,2 tys. pozycji produktowych z kategorii makaronów. Badanie firmy eLeader przeprowadzone w 14 sieciach handlowych wykazało, że w ofercie dominują spaghetti i makarony jajeczne. Choć liderami rynkowymi pozostają marki Lubella i Pol-Mak, to już prawie dwie piąte makaronów dostępnych w sklepach stanowią produkty pod marką własną detalistów.

Z danych Polskiej Izby Makaronu wynika, że w Polsce rocznie produkuje się około 130 tys. ton makaronów. Statystyczny Polak spożywa średnio 5,5 kg tego produktu rocznie. Makaron ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

09. maj 2025 09:17