Niemieckie sieci Edeka i Rewe testują jadalne opakowania świeżej żywności
Dwie wielkie sieci niemieckie testują metodę ochrony świeżych warzyw i owoców, polegającą na natryskiwaniu jadalnej powłoki ochronnej – informuje Interia.
W wybranych sklepach sieci Edeka trwają testy nowej metody, prowadzone na awokado. Natryskiwana na te owoce jadalna powłoka chroni je przed wysychaniem i utlenianiem, wydłużając ich świeżość dwu- a nawet trzykrotnie.
Powłoka, wymyślona przez amerykański koncern Apeel Sciences, wytwarzana jest ze skóry, pestek i miąższu różnych owoców i warzyw. Jest w pełni jadalna i pozbawiona zapachu i smaku.
Do podobnych testów przygotowuje się sieć Rewe, która korzysta z rozwiązania brytyjskiej firmy AgriCoat NatureSeal. Firma ta wynalazła powłokę z cukru, celulozy i olejów roślinnych. Pokryte taką skórką awokado mają już w tym tygodniu trafić do sprzedaży w blisko 860 sklepach sieci Rewe i Penny Markt.
Czytaj więcej na stronie interia.pl