31.03.2023/09:54

Producenci: Nie jesteśmy w stanie wytworzyć kilograma sera za 15 zł, kiełbasy za 12 zł czy bochenka chleba za 2 zł! Jesteśmy pod presją sieci handlowych

15 największych organizacji przetwórczych i rolniczych w Polsce przygotowało apel, w którym zwracają się do Polaków o patriotyzm konsumencki. Przekonują, że wytwórcy i rzemieślnicy nie przegrywają jakością, ale „padają pod presją sieci handlowych i sztucznie zaniżanych przez nie cen, które często bywają niższe od rzeczywistych kosztów produkcji”. Argumentują, że nie są w stanie wytworzyć kilograma sera za 15 zł, kiełbasy za 12 zł czy bochenka chleba za 2 zł.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
W ramach Prenumeraty WH Plus także:
  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
Dodaj komentarz

4 komentarze

  • Nickt 06.04.2023

    Dokładnie. Oni cały czas kupują w takich cenach, a nawet w niższych. To jest sztuczna drożyzna udająca inflację, jedna wielka spekulacja i wałek. Płaczą jak im ciężko, a mają marże po 300-400% na wielu produktach.

    Przykładowo jabłka w chłodni, wszystkie możliwe gatunki znane z marketów, u dużego producenta kosztują raptem 70gr/kg. A oni łaskawie po 2zł w promocji, albo po 3.50zł bez promocji sprzedają. Cukier z kolei wszędzie w Europie kosztuje w granicach 3-3.50zł/kg (również nasz polski eksportowany), a cena w marketach w Polsce 5-6zł/kg. I tak ze wszystkim po kolei. Gdzie są granice tej zachłanności?

    A rozwiązanie jest proste: zmusić ustawą, żeby sklepy miały obowiązek podawania rzeczywistej marży na towarze, który sprzedają. I robić kontrole regularnie i sprawdzać. Gwarantuję, że ceny wielu rzeczy od razu spadną o połowę.

  • Pablo 06.04.2023

    Ale z drugiej strony taki lidl robi promocje, gdzie w wybrany dzien z ich aplikacją maslo czy cukier kosztuje 3zl, polowe tego co na co dzien, mam wierzyc, ze robia nam w ten dzien przysluge i dokladaja do intresu? Nie, maja po prostu ogromne marze, a ze skutecznie eliminuja konkurencje, to moga ceny rynkowe dosc swodobnie dyktowac.

  • żal 04.04.2023

    Czegoś nie rozumiem. Mięso w skupie 8zł/kg. To jak to nie da się kiełbasy po 12zł zrobić skoro typowa tania kiełbasa to raptem może z 40% mięsa, a reszta to tłuszcz i wypełniacze? A są i takie kiełbasy, gdzie mięsa jest 20% w składzie. I to musi kosztować 20zł? A te lepsze 40-50zł? Śmiech na sali.

    Chleb to samo - na bochenek 500g potrzeba raptem 200g mąki. Nawet licząc po cenie detalicznej to jest 60gr. A przecież piekarnia płaci o wiele mniej za mąkę, więc realnie ile ona jest warta w chlebie? 40gr? To jakim cudem chleba nie da się zrobić za 2zł? Zwłaszcza stosując te wszystkie polepszacze jak zwykle? Wy małą bułkę chcecie ludziom za 1zł wcisnąć albo drożdżóweczkę za 4zł. Śmieszne to jest, naprawdę śmieszne.

    Ser zgoda, że za 15zł/kg ciężko ale też nie musi kosztować 30-40zł/kg. Z mleka produkujecie jogurty, śmietany, kefiry, maślanki, twarogi, sery pleśniowe, mleko w proszku, itd. zarabiając na tym duże pieniądze. Jakim cudem nie da się więc zrobić zwykłego sera do 20zł/kg? Bzdura kompletna. A poza tym nie wszędzie mleko w skupie podrożało aż tak, są rejony kraju gdzie mleczarnie kupują nadal za grosze. I jeszcze poza tym, ten ser nie ma smaku ani zapachu, nawet za 30zł/kg, zawiera bardzo mało tłuszczu, który jest podstawą w serze.

    Jak to jest, że na zachodzie (a nawet na wschodzie na Ukrainie) porządny ser ma 2x więcej tłuszczu niż w Polsce, a kosztuje mniej lub maksymalnie tak samo? Czary z mleka? Nawet cheddar w UK jest połowę tańszy niż w Polsce! O jakości nie mówiąc.

  • Nickt 31.03.2023

    Owszem, jestem patriotą. Ziemniaki, cebulę, marchew, buraki i mięso kupuję od rolnika. Najczęściej piekę sobie do chlebka i przymierzam się też powoli do robienia domowej kiełbasy. Chleb piekę sam (wychodzi taniej niż 2zł i jest lepszy) z mąki kupionej z młyna. Sera póki co nie robię bo nie mam dostępu do wiejskiego mleka, a sklepowe to sama woda. Z konieczności kupuję więc wyłącznie twaróg bo na ser po 30zł/kg o smaku podeszwy (śmieszna ilość tłuszczu o połowę mniejsza niż w serach w UK, a nawet na Ukrainie) niestety mnie nie stać. Na masło po 8zł też mnie nie stać, więc nie jem masła - chleb smaruję pastą twarogową. Nie stać mnie już nawet na smalec który jest w cenie mięsa, więc smażę moje mięsko na oleju kokosowym, który jest jeszcze droższy, ale przynajmniej nie daję zarabiać pośrednikom, którzy próbują się dorobić na smalcu.

    A jak ktoś lubi płacić 10zł na chleb albo po 50-60zł/kg pompowanej szynki czy pseudo kiełbasy o składzie, który trzeba czytać 15 min. i to pod lupą to dużo zdrówka życzę i rozumu też. Nie dajmy się zwariować ani na święta ani po nich bo żywność w Polsce już od dawna jest droższa od żywności na zachodzie. Przy dochodach 4x mniejszych. A im wiecznie mało i wiecznie płaczą jak jest ciężko.

    Pozdrawiam myślących, niezależnych ludzi.

Zostaw komentarz Komentarz dodany pomyślnie - oczekuje na weryfikację

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także