Polacy deklarują, że chcą ograniczyć spożycie mięsa
Choć spożycie mięsa w Polsce rośnie, z badań IBRiS wynika, że Polacy gotowi są zmniejszyć udział tej pozycji w swojej diecie. Dotyczy to przede wszystkim mieszkańców większych miast.
O sprawie pisze portal biznes.interia.pl. Przeciętny Polak zjada rocznie prawie 80 kg mięsa, w większości wieprzowiny i drobiu i wskaźnik ten nadal rośnie. Z danych IBRiS wynika jednak, że 57,8% ankietowanych deklaruje, iż planuje ograniczyć spożycie mięsa. Biorąc pod uwagę tylko mieszkańców miast powyżej 5 tys. osób, wskaźnik ten sięgnął 73%.
Zdaniem ekspertów zbliżamy się do szczytu możliwości produkcyjnych i konsumpcyjnych. Spożycie mięsa, podobnie jak w krajach rozwiniętych, powoli, ale regularnie zacznie się zmniejszać. Znawcy branży przyznają także, że jest to trend ogólnoświatowy, związany z rosnącą świadomością społeczną, a także zwiększającą się zamożnością Polaków, co powoduje, że mogą pozwolić sobie na kupno lepszych jakościowo i zdrowszych produktów.
Więcej na portalu biznes.interia.pl