Polacy ufają lokalnym wyrobom. Masowa produkcja kojarzy się negatywnie
Polacy chcieliby, by żywność, którą kupują, pochodziła prosto ze źródeł, dlatego szukają choćby powierzchownego potwierdzenia, że produkty spożywcze trafiają do nich niemal bezpośrednio – podaje „Rzeczpospolita” powołując się na wyniki badań zespołu naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego na temat zaufania do łańcucha dostaw w sektorze spożywczym, prowadzonych w ramach projektu EIT Food.
W trzyletnim (2020–2022) projekcie współpracuje 16 partnerów z Finlandii, Włoch, Polski, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Izraela. Do tej pory naukowcy szczegółowo przeanalizowali czynniki zaufania do podmiotów łańcucha dostaw żywności, opierając się m.in. na materiale zebranym w ramach wywiadów z udziałem konsumentów, przedstawicieli organizacji branżowych, rządowych i mediów.
W „Rzeczpospolitej” czytamy, że tym, co buduje zaufanie konsumentów są przede wszystkim bezpieczeństwo i jakość żywności, kojarzone z czynnikiem lokalności. Natomiast masowa produkcja i dystrybucja kojarzą się polskim konsumentom negatywnie.
Więcej w „Rzeczpospolitej”
11