28.08.2020/17:18

Polacy: W sklepach jest za mało produktów bio i eko. W dodatku są słabo oznaczone w gazetkach

W sumie 82,3 proc. ankietowanych użytkowników aplikacji Moja Gazetka zadeklarowało, że zawsze lub prawie myśli o zdrowiu podczas zakupów. Taki sam odsetek respondentów zadeklarował, że stara się kupować zdrową żywność. Dokładnie tyle samo badanych twierdzi również, że wie, czym charakteryzują się produkty ekologiczne oraz bio.

72,5 proc. ankietowanych zazwyczaj lub zawsze czyta skład produktów przed umieszczeniem ich w koszyku. Nieco mniej, bo 65,4 proc., zwraca uwagę na ich wartości odżywcze. 12,1 proc. nigdy nie zwraca uwagi na skład produktów, a 22,5 proc. nie interesują wartości odżywcze.

Co ciekawe, 19,52 proc. osób, które starają się kupować zdrową żywność, nie czyta lub zazwyczaj nie czyta składu produktów. Możliwe, że wynika to z doświadczenia i znajomości rynku zdrowej żywności.

Mimo zaleceń WHO, by spożywać maksymalnie 0,5 kg czerwonego mięsa w tygodniu, jedynie 18,1 proc. respondentów stara się mięso ograniczać (więcej o ograniczaniu wybranych produktów w diecie piszemy niżej). Tygodniowa średnia w Polsce to wciąż ok. 1,3 kg. 86,4 proc. nie jest i nie planuje być na diecie wegetariańskiej ani wegańskiej. Wegetarianie to jedynie 3,3 proc. ankietowanych, a weganie — 1,8 proc.

Planowanie jadłospisu z wyprzedzeniem sprzyja zdrowemu odżywianiu i pomaga ograniczać marnowanie jedzenia. 44,1 proc. badanych planuje jadłospis z wyprzedzeniem, 55,9 proc. tego nie robi.

Ograniczenie spożycia niektórych substancji to coraz silniejszy trend. W naszym badaniu aż 61,6 proc. ankietowanych przyznało się do ograniczania spożycia cukru, 37,4 proc. spożycia tłuszczu, a 36 proc. — glutaminianu sodu. To trzy najczęściej ograniczane składniki — dalej pojawiły się również mięso i gluten, a także pojedyncze głosy m.in. laktozę, sól czy alkohol. Około 24 proc. nie wprowadza do diety żadnych tego typu ograniczeń. Wyniki nie sumują się do 100 proc., ponieważ ankieta pozwalała wybrać więcej niż 1 opcję.

Mimo że wspomniane wyżej 82,3 proc. osób dba o to, by kupować zdrową żywność, a większość ankietowanych ogranicza spożycie substancji uznawanych za niezdrowe, to tylko 57,8 proc. twierdzi, że przestrzega zdrowej diety.

Jak Polacy oceniają dostępność zdrowej żywności? 73,4 proc. ankietowanych odpowiedziało, że produkty ekologiczne powinny lub raczej powinny być lepiej oznaczane w gazetkach promocyjnych lub zajmować osobne strony.

Natomiast jeśli chodzi o dostępność produktów bio i eko już w sklepach, tylko 33,1 proc. badanych twierdzi, że jest ona wystarczająca. 42,7 proc. uważa, że jest zbyt mała lub zdecydowanie zbyt mała. 22,2 proc. nie ma zdania na ten temat.

W ciągu 3 miesięcy w 301 gazetkach pojawiło się łącznie 642 produkty oznaczone jako zdrowe. Dokładnie było to 281 produktów bio, 108 produktów ekologicznych, 191 wegańskich oraz 62 wegetariańskie. Należy mieć na uwadze, że przedstawione liczby dotyczą jedynie produktów w gazetkach — nie całej zdrowej żywności na półkach sklepów.

Z danych firmy HiperCom, która jest współtwórcą badania dowiedzieliśmy się, jak wygląda rzeczywista obecność zdrowej żywności w gazetkach promocyjnych. Analizie poddano okres 25.03.2020-25 maja 2020 i gazetki najpopularniejszych sieci handlowych.

 

Dodaj komentarz

3 komentarze

  • Wojciech Lisak 09.09.2020

    Ciekawe badanie. Szkoda że mianem zdrowej żywności cechujemy zwykle tę oznaczoną BIO. Uważam że każda żywność powinna być zdrowa. Niestety często tak nie jest. Uważam że powinniśmy w Polsce bardzo dbać o sklepy specjalistyczne ze tak zwaną zdrową żywnością i nie pozwalać na to aby wchodziła ona do marketów i sieci. Takie działanie w perspektywie czasu zniszczy sklepy specjalistyczne a tylko tam możliwa jest prawdziwa edukacja konsumentów. Nie zawsze produkt BIO uznamy za zdrowy a też nie zawsze brak znaczku BIO będzie go określać jako niezdrowy.

  • wega 02.09.2020

    ciekawe badanie, też zauważyłam, że więcej osób czytam skład produktów przy półkach z produktami, bądźmy zdrowi!

    fajna aplikacja ta Moja Gazetka, nie znałam jej, polecam :)

  • czytający składy 29.08.2020

    A ja unikam oleju palmowego i syropu glukozowo-fruktozowego, którego jest pełno w słodyczach, jogurtach, serach, ciastkach...

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także