20.09.2016 / 08:18
StoryEditor

Połowa sali sprzedaży w hipermarketach to produkty świeże

Na zdj. supermarket Carrefour w miejskim koncepcie (fot. materiały prasowe)
Do Polski wchodzi nowy model organizacji super- i hipermarketów spożywczych. Zgodnie z jego założeniami dużą powierzchnię przeznacza się nie tylko na ekspozycję produktów świeżych, ale także na specjalne strefy, w których konsumenci mogą jeść przyrządzane na miejscu produkty.

W tzw. klasycznym modelu sklepu wielkopowierzchniowego strefa produktów świeżych, takich jak pieczywo, mięso, wędliny, sery, warzywa i ryby, znajdowała się najczęściej w tylnej ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.09.2025 / 11:44
StoryEditor
Żabka przystąpi do systemu kaucyjnego! Zapowiada bonus do zwrotu kaucji
Ekomat Żabki (fot. materiały prasowe)

Żabka poinformowała, iż dobrowolnie przystępuje do systemu kaucyjnego. W sklepach sieci będzie można oddać plastikowe butelki i puszki. Operator ma nadzieję, że dzięki temu uda mu się przyciągnąć klientów, którzy nie będą mieli możliwości odzyskania kaucji w innych placówkach.

System kaucyjny w Polsce oficjalnie wystartować ma 1 października 2025 r. Obejmie on obowiązkowo sklepy o powierzchni powyżej 200 mkw., które sprzedawać będą napoje w opakowa...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

17.09.2025 / 16:18
StoryEditor
Polski system kaucyjny jest ewenementem w skali światowej. Czy eksperyment się powiedzie? [WYWIAD]
Polski system kaucyjny jest ewenementem w skali światowej. Czy eksperyment się powiedzie? (fot. Tomra)

Polska wprowadza system kaucyjny w wyjątkowym, wielooperatorskim modelu, którego nie stosuje żaden inny kraj. Z jednej strony ma on pomóc spełnić unijne wymogi, z drugiej – rodzi ogromne ryzyka prawne i organizacyjne. O funkcjach i zagrożeniach naszego systemu porozmawialiśmy z dr Katarzyną Barańską, partnerką w kancelarii Osborne Clarke. Czy eksperyment, w którym konkurencyjni operatorzy muszą jednocześnie ze sobą współpracować, ma szansę na sukces?

Jakie są kluczowe ryzyka prawne dla firm wdrażających system kaucyjny?

Największym zagrożeniem jest wdrożenie systemu w sposób chaotyczny lub niezgodny z przepisami, bo wówc...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

18. wrzesień 2025 12:31