Polska żywność trafi do kolejnych krajów
Algieria oficjalnie otworzyła swój rynek na polski miód i produkty rybołówstwa, Turcja certyfikuje kolejne polskie zakłady eksportujące wołowinę, a Arabia Saudyjska jest coraz bliżej dopuszczenia jej importu – podaje Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych.
Saudyjski Urząd ds. Żywności i Leków zatwierdził Główny Inspektorat Weterynarii jako oficjalny organ nadzorujący eksport wołowiny i produktów wołowych z Polski do Arabii Saudyjskiej. To kolejny etap otwierania się rynku saudyjskiego dla polskiej wołowiny.
Arabia Saudyjska dopuściła już eksport drobiu z Polski; obecnie trwają negocjacje warunków eksportu.
Turcja zatwierdziła kolejne trzy polskie zakłady jako eksporterów wołowiny. Obecnie dostęp do tureckiego rynku ma dziewięciu polskich producentów mięsa wołowego.
Służby weterynaryjne Polski i Algierii uzgodniły wzory świadectw zdrowia dla eksportowanych do Algierii produktów rybołówstwa, a także dla miodu pasteryzowanego. Tym samym rynek algierski został oficjalnie otwarty dla tych produktów.
12