Prezes ZM Silesia na Kongresie Mięsnym: Innowacje wiążą się z ryzykiem
Podstawowym zagrożeniem związanym z wdrażaniem nowych technologii jest ryzyko niewłaściwego skalkulowania inwestycji – powiedział Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia na Kongresie Mięsnym 2017.
Szef zakładów mięsnych z Sosnowca zwrócił uwagę, że dobrym przykładem na to, do czego prowadzi nieprawidłowy rachunek ekonomiczny, jest sytuacja na polskim rynku mięsa zaraz po akcesji naszego kraju do Unii Europejskiej. - Wtedy inwestowali wszyscy, zarówno duże, średnie, jak i małe zakłady. Teraz branża zmaga się z ogromną nadprodukcją, co wiąże się m.in. z niemożnością uzyskania zakładanej wcześniej stopy zwrotu z inwestycji – zauważył Krzysztof Woźnica.
- Świetny przykład innowacji technologicznej, która okazała się nietrafiona ekonomicznie, mamy w naszym zakładzie w Sosnowcu, który przejęliśmy od poprzedniego właściciela. Jest to najprawdopodobniej jedyna w Polsce linia do wytapiania białka z kości. Nota bene, jest to doskonałej jakości białko. Ta innowacyjna linia kosztowała niecałe 20 mln zł. Kiedy, analizując z dzisiejszej perspektywy, sprawdziliśmy jaka jest stopa zwrotu z tej inwestycji, wyszło nam 120 lat – przyznał prezes Zakładów Mięsnych Silesia.
Dodał, że wizyty na różnego rodzaju targach, takich jak np. IFA czy SIAL, potrafią być bardzo inspirujące, ale przed każą inwestycją w nowe technologie trzeba dobrze przekalkulować jej stopę zwrotu, bo skutki nietrafionych inwestycji mogą być bardzo niebezpieczne.
1 komentarz
-
06.03.2017
Uważam, że innowacje są nieuniknione w branży mięsnej. Mój zakład będzie unowocześniał linie produkcyjne, bo chcemy zwiększyć eksport. Będziemy mieć stoisko na targach food tech 7-9 marca w hali Ptak, myślę, że uda się pozyskać sporo nowych kontaktów i inwestycja szybko się zwróci.