Produkcja cydru niezbyt opłacalna m.in. ze względu na polskie prawo
Mimo że w 2016 r. produkcja cydru w naszym kraju ma wzrosnąć do 15 mln litrów, to wynik ten nadal będzie odbiegać od osiąganych przez europejskich liderów, a potencjał polskich sadów pozostanie niewykorzystany. Przyczyną są głównie niedostosowanie odmian uprawianych jabłek do wymagań produkcji jabłecznika oraz regulacje prawne, które ograniczają opłacalność wytwarzania napoju – twierdzą specjaliści z Forum Obywatelskiego Rozwoju.
W 2014 r. w Polsce zebrano najwięcej jabłek w Europie – 3,2 mln ton. Ten świetny wynik nie przekłada się jednak na wielkość produkcji cydru. Jej skala, podobnie jak konsumpcji jabłecznika, jest znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej czy w państwach bałtyckich – zwłaszcza w porównaniu do liczby ludności i zbiorów jabłek.
„Przed 2013 r. w Polsce w ogóle nie produkowano cydru na skalę przemysłową, m.in. ze względu na wysokie obciążenia podatkowe. Dopiero po obniżeniu akcyzy produkcja cydru zaczęła rosnąć z 2 mln litrów w 2013 r. do 12 mln litrów w 2015 r. Chociaż w 2016 r. ma osiągnąć 15 mln litrów, to jednak wynik ten nadal będzie odbiegać od wielkości produkcji europejskich liderów, a potencjał polskich sadów pozostanie niewykorzystany” – zwracają uwagę Karolina Wąsowska, Daniel Góra i Marek Tatała z FOR.
Powodów upatrują m.in. w regulacjach prawnych szkodzących produkcji cydru. Należą do nich m.in. skomplikowane procedury rejestracyjne dla sadowników chcących wytwarzać większe ilości cydru z własnych jabłek, zbyt mały limit produkcji i zbyt duże obciążenia biurokratyczno-kontrolne dla produkcji cydru na uproszczonych zasadach. Mowa też o konieczność uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców, wysokiej akcyzie, obowiązku umieszczenia banderoli na butelce czy zakazie reklamy.
„W wielu z tych obszarów producenci cydru są traktowani przez ustawodawcę znacznie gorzej niż producenci wina i piwa, mimo że napoje te zawierają podobną ilość alkoholu, co zaburza konkurencję między nimi uprzywilejowuje produkcję piwa i wina. Uproszczenie zasad produkcji cydru byłoby korzystne dla producentów, sadowników i regionów przodujących w zbiorach jabłek, a także dla konsumentów” – twierdzą eksperci z Forum Obywatelskiego Rozwoju.
3