08.05.2013/17:13

Przeterminowana żywność wciąż problemem sklepów

Jest szansa, że już wkrótce uregulowana wreszcie zostanie kwestia postępowania sklepów z przeterminowanymi artykułami spożywczymi i ich zwracania do producentów czy dystrybutorów. Dziś – choć to na sklepie spoczywa obowiązek przekazania do utylizacji wszystkich produktów, które nie nadają się do spożycia, i choć wszystkie sklepy powinny posiadać stosowne umowy z przedsiębiorstwami utylizacyjnymi – bywa z tym bardzo różnie.

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

4 komentarze

  • ja 20.05.2015

    Na szczęście sklepy i sieci zrozumiały swój błąd i teraz nie ma problemu ze zwrotami. Po prostu ich nie ma. Jeśli chcą handlować i przyciągać klientów muszą mieć ciekawy towar, a żaden producent robiący ciekawe towary nie da sobie tak wejść na głowę. Takie sytuacje mogą mieć miejsce tylko w przypadku producentów sprzedających tanie ścierwo. Skoro nie jest w stanie nigdzie swoich produktów sprzedać - to się godzi na wszystko. Na szczęście takie zakłady upadają, lub pokazuje się je w TVN..

  • Zuza 19.03.2014

    może jeszcze za darmo powinien oddać swój towar takim sklepom co?? właśnie przez takich nieuków jak Pan polski producent zdycha. To SKLEP handluje towarem i to on jest jego właścicielem i to SKLEP powinien utylizować towar którego nie sprzedał!!!!!! Przecież ktoś odpowiada za zamówienia i sklep powinien wiedzieć ile czego sprzedaje, skoro się przeliczył i zamówił więcej musi za to odpowiedzieć. Dlaczego producent, który i tak już ma na głowie wystarczająco dużo musi się jeszcze martwić zbójeckimi praktykami sklepów które wymuszają zwroty? Prosta praktyka zwalić na producenta odpowiedzialność za wszystko, efekt będzie taki że gigantyczne koncerny przetrwają i będziemy jeść to co oni nam wyprodukują choć by było z papieru!!! bo sklep z gigantem nie zadrze.

  • Andy 02.08.2013

    Producenci żywności MUSZĄ odbierać przeterminowane pożywienie ze sklepów (na ich kosz) i powinni je "zutylizować". A że to drogie i w ogóle, to kombinują jak mogą co z tym zrobić.

  • czech 27.06.2013

    Wydaje mi się, że duże, "zatwierdzone" mięsne zakłady przetwórcze NIE MAJĄ PRAWA odebrać zwrotów ze sklepów czy hurtowni do dalszego/powtórnego przerobu, bowiem do produkcji mogą użyć surowca również TYLKO z zakładu zatwierdzonego, a takimi nie sa na pewno sklepy, a z hurtowi jedynie te, które mają stastus "Zakładu przepakowywania".
    Będę wdzięczny za podjęcie dyskusji.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.