25.01.2019/08:00

Przyszłość polskiego cukru to eksport

W 2018 roku produkcja cukru w Polsce osiągnęła najwyższy poziom w historii. Producenci by przetrwać, muszą jednak poszukać zbytu poza granicami - pisze Rzeczpospolita.

W 2018 roku popyt na cukier w Polsce był o jedną trzecią niższy od podaży. Ogółem w 2018 roku wyprodukowano 2,3 mln ton cukru - o 18 proc. niż rok wcześniej. Popyt wyniósł około 1,7 mln ton.

Producenci muszą więc mocniej postawić na eksport, bo wraz z dużą podażą maleje cena na polskim rynku. Największy potencjał jest poza Unią Europejską - tam obecnie polskie firmy eksportują już 68 proc. wywożonych towarów. Największymi importerami były w 2018: Egipt, Izrael, Sri Lanka i Gruzja.

Dodaj komentarz

Więcej na temat:

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.