Purella otwiera w Białymstoku nowy zakład produkcyjny. Będą w nim wytwarzane m.in. batony
W ubiegłym miesiącu zakończył się pierwszy etap inwestycji firmy Purella w nową fabrykę w Białymstoku, w Suwalskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej - donosi "Food Industry Support".
Według "FIS" w pierwszym etapie zakład będzie miał ponad 3 tys. mkw. powierzchni produkcyjnej, biurowej i laboratoryjnej. W fabryce działać będzie linia do produkcji batonów, pakowania produktów małych formatów, a także produktów sypkich - w tym tzw. superfoods.
Linia do produkcji batonów ma pozwolić na wytwarzanie ponad 15 tys. sztuk tego rodzaju wyrobów na godzinę.
W białostockim zakładzie funkcjonować będzie też osobny dział Purella Innovation, odpowiedzialny za prace badawcze i rozwojowe (R&D). Jak wskazuje "FIS", Purella zamierza blisko współpracować ze start-upami z obszaru technologii żywnościowych.
Nowy dział Purelli ma także zajmować się rozwijaniem portfolio private label (marka własna).
Jak wskazywało niedawno Radio Białystok, pracę przy produkcji w zakładzie Purelli wykonywać będzie 30 osób. Kolejnych kilkunaście osób pracować ma w biurze i w laboratorium.
6