Rolnicy coraz bliżej bezpośredniej sprzedaży żywności
We wtorek rząd zajmie się projektem ustawy, która zakłada, że rolnicy będą mogli sprzedawać żywność wytworzoną przez siebie z własnych produktów – podaje Polskie Radio za PAP.
Chodzi o projekt ustawy zmieniającej niektóre ustawy w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Zakłada on m.in., że produkowana przez rolników żywność o wartości do 20 000 zł rocznie będzie nieopodatkowana, a nadzór nad produkcją będzie miała Inspekcja Weterynaryjna.
Nowe przepisy mają ułatwić rolnikom rozwój takiej działalności tj. produkcję i sprzedaż wytworzonej przez siebie żywności odbiorcom końcowym tj. głównie lokalnym konsumentom. Rolnicy będą mogli np. rozbierać, kroić i mielić mięso oraz produkować przetwory mleczne, dżemy, soki czy chleb.
Według przygotowanej przez resort rolnictwa ustawy, rolnik będzie mógł bez podatku sprzedać wytworzoną żywność w ramach rolniczego handlu rolniczego do wysokości 20 000 zł rocznie pod warunkiem, że będą to ograniczone ilości – informuje „Polskie Radio”. Natomiast po przekroczeniu tej kwoty sprzedaż ma być opodatkowana w wysokości 2 proc. stawki podatku zryczałtowanego.
Ministerstwo rolnictwa szacuje, że zwolnienie z podatku dochodowego sprzedaży przerobionych przez rolnika produktów z własnej uprawy czy hodowli zmniejszy wpływy do budżetu państwa o 4 mln zł rocznie, przy założeniu, że sprzedaży na kwotę 20 000 zł dokona 10 000 gospodarstw rolnych.
Termin wejścia w życie nowej ustawy zaplanowano na 1 stycznia 2017 roku – podaje Polskie Radio.
8