Rzecznik Tesco: Obniżki cen zmniejszają skalę marnowania żywności w sklepach
Na świecie prawie 1/3 nadającej się do spożycia żywności zostaje wyrzucona. Tesco od lat walczy z marnowaniem żywności na różnych płaszczyznach. Jednym z najbardziej efektywnych rozwiązań są przeceny produktów, dzięki którym Tesco tylko w ciągu ostatnich ośmiu miesięcy uratowało ponad 15 tys. ton żywności.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Dostęp roczny 365 dni149.99 zł - 365 dni
- Najważniejsze informacje z branży;
- Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
- Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
2 komentarze
-
17.12.2019
To nie jest prawdą co Pan pisze Tesco obecnie nie obniża cen warzyw i owoców ze względu na datę przydatności do spożycia tylko ze względu na jakość, mimo, że ta jakość jest jest pod znakiem zapytania, a warzywa pakowane i owoce mają daty na opakowaniu z 7, 8 10, 11 a dziś mamy 17 i są w środku pognile. Nie chce kupować warzyw w Tesco bo i drogo i nieprzebrane.
-
16.12.2019
Panie Rzeczniku, Panie Sikora. Dlaczego wiele pasaży Tesco jest tak zaniedbanych? Mówi Pan językiem korzyści. Zadam mniej wygodne pytania. Dlaczego największe formaty wyglądają tak nędznie? Dlaczego na pasażach nie ma gastronomii, brakuje oświetlenia, ozdób świątecznych? Dlaczego jest tyle wakatów na wolnych powierzchniach? Czy podpisujecie nowe umowy najmu. Sieć się rozwija, zwija, czy modernizuje? Jeżeli to ostatnie to proszę o przedstawienie planów. Oczekuję wypowiedzi Pana Rzecznika na każde pytanie z osobna.
9