13.07.2018/13:33

Salmonella w jajach spożywczych. Inspekcja sanitarna ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu w próbce jaj z chowu klatkowego, wyprodukowanych przez Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas z Tychowa Nowego, bakterii salmonella enteritidis. Produkty są wycofywane z rynku i trafią do utylizacji.

Jak precyzuje GIS, chodzi o jaja z chowu klatkowego kl. wag. M, z umieszczonym na skorupce kodem identyfikacyjnym 3PL26111314. Ich termin przydatności do spożycia to 23 lub 24 lipca br.

Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).

- Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta. Ponadto producent prowadzi działania naprawcze oraz zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego - informuje GIS.

Producent Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas rozpoczął procedurę wycofywania jaj konsumpcyjnych pochodzących z fermy Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, WNI 26111314, zniesionych w dniach 25-26.06.2018 r. Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji. Proces ten jest nadzorowany przez organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

GIS ostrzega konsumentów przed spożywaniem jaj z zakwestionowanych partii, w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.