Sprzedają mięso i nabiał bez lodówek. Czy uda się to zwalczyć?
W stolicy Ukrainy jest wiele miejsc, gdzie sprzedaż mięsa, ryb i nabiału odbywa się bez przechowywania tych produktów w lodówkach. Mowa o miejskich targach, które są popularnym miejscem zakupów artykułów spożywczych.
Departament przemysłu i rozwoju przedsiębiorczości administracji Kijowa zagroził zamknięciem bazarków i targów, na których nie są przestrzegane normy jakości i bezpieczeństwa szybko psujących się produktów.
Jak informuje dyrektor departamentu Andriej Mielniczuk, w przypadku stwierdzenia naruszeń w tym zakresie, władze miasta będą inicjować zaprzestanie działalności takiego obiektu. Służba prasowa administracji Kijowa zaznacza, że w okresie letnim dopuszczalna temperatura do przechowywania mięsa, wędlin, ryb i nabiału wynosi do +6 C.
„Z uwagi na wiele próśb mieszkańców Kijowa, wzmacniamy kontrolę nad zgodnością przestrzegania przepisów w obszarze bezpieczeństwa żywnościowego i zasad organizacji targów” – dodał Andriej Mielniczuk.
1 komentarz
-
21.07.2018
Niby w Polsce jest lepiej? Zapraszam na giełdy rolno-spożywcze czy do wiejskich sklepów, gdzie lodówka jest mała i nabiał całymi dniami leży poza nią.
7