26.03.2020/15:54

Tajemnica znikających drożdży – dlaczego brakuje ich na sklepowych półkach?

Koronawirusowy bum zakupowy spowodował, że ze sklepowych półek wykupione zostały produkty suche, w słoikach, konserwy i żywność o długim terminie przydatności. Nieoczekiwanie znikały także zapasy wody butelkowanej, mięsa i papieru toaletowego. Największym zaskoczeniem był jednak dla klientów brak drożdży. Z czego wynika fakt, że w tej chwili to właśnie drożdże stały się najbardziej deficytowym towarem?

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

21 komentarzy

  • Ecne 20.04.2020

    prawie miesiąc po artykule, drozdzy nie ma :D

  • Henri 13.04.2020

    Teraz trwa namaszczanie Kidawy Błońskiej na prezydenta olejami oraz kąpiel w zalewie drożdzowej.

  • Georgo 13.04.2020

    głupota nie zna granic

  • Alise 05.04.2020

    Babki drożdżowe i inne wypieki na święta - i drożdży znowu nie ma!!!!!

  • Crx 03.04.2020

    Drożdże znikły bo zagramaniczne sieci muszą sprzedawać chińskie mrożone bułki. Oto cały sekret. A same panny sprzedawczynie pewnie chowają pojedyncze sztuki dla PISiapściółek albo siebie samych. W końcu kto pierwszy ma dostęp do towaru?

  • Destylator 02.04.2020

    Te drożdże wraz z cukrem znikają po to, aby w każdym domu mógł pojawić się Chleb Grunwaldzki.
    Oto przepis:
    1 kilo cukru, 4 litry wody, 10 deko drożdży.
    Chleb "rośnie" około dwóch tygodni, potem należy go "upiec" w aparacie do destylacji. Po podwójnym "upieczeniu" będziemy mieli płyn dezynfekcyjny o mocy 80%.

    Mówią że wódka lepsza od chleba
    Pytasz się: czemu?
    Bo gryźć nie trzeba!

    Na zdrowie!

  • ... 29.03.2020

    A ja zgadzam się z artykułem. W mojej miejscowości kupić drożdże to cud, sąsiad zamawia przez internet.

  • Paula 29.03.2020

    Ela ela...najwieksza drozdzownia w pl i kto wie czy nie w Europie jest na opolszczyżnie w Wolczynie. Niestety Polacy wolą zagraniczne drozdze a Wołczynska drozdżownia robi drożdże do calej Europy

  • Pioi303 28.03.2020

    Ja kupiłam rumuńskie

  • Ola 28.03.2020

    To sobie upieczcie drożdżowca na zakwasie, drodzy forumowicze. Smacznego

  • Fizyczny 28.03.2020

    Zajdź do polskiego sklepu, zobacz i nie pisz kłamstw. Woda jest, makaron, ryż, papier toaletowy, mydła antyalergiczne i antybakteryjne w płynie. A w niektórych nawet rękawiczki lateksowe są. Tylko tutaj nowość 1zł sztuka, tak sztuka. To jest nowość, bo wcześniej kupowałem pary. Drożdże, soda, proszek do pieczenia i cukier waniliowy też jest.

  • Olej 28.03.2020

    Drożdże z Niemiec,alkohol z Francji i Rumunii... Czas już nadszedł, czy "miałeś chłopie .. złoty róg" ?

  • Grasela 28.03.2020

    Proponuję zrobić samemu zakwas .300g mąki żytniej/pszennej typ.750 .300ml wody. Zajwas przygotowujemy w 3 dni. Pieszego dnia wymieszać 100g mąki z 100ml wody,całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 24godziny. Drugiego dnia dosypać 100g mąki i dolać 100ml wody.calosc dokładnie wymieszać przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 24godziny. Trzeciego dnia dodać resztę mąki i wody przykryć i znów odstawić w ciepłe miejsce na 24godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Niewykorzystany zakwas możesz przechowywać 2 tygodnie w lodówce. Ponownie jeśli będziecie chcieli użyć wystarczy wyjąć z lodówki i pozostawić na 3godziny w ciepłym miejscu następnie
    dodać mąki i wody (dokarmic zakwas)I odstawić na 3godziny w ciepłe miejsce i zakwas jest gotowy do użycia.

  • Ela ela 28.03.2020

    Ciekawe dlaczego sprowadzamy drożdże z Niemiec. Mamy fabrykę drożdży pod Warszawą w Józefowie k/Błonia

  • AF 28.03.2020

    Drozdzownia w Polsce , Lesaffre poki co idzie i nic nie wskazuje ze będzie zamknieta. Pracuje w niej więc wiem . Produkcja wzrosła , drozdzy nie braknie

  • Jd 27.03.2020

    Drożdże znikły,szpitale wojskowe Po zlikwidowala,szumowski straszy,ludzie z wirusem odsyłani do domów ,sa w dobrym stanie, to jakis obłęd

  • bimbrownik 27.03.2020

    Tajemnica znikających drożdży jest prozaiczna - odżyło bimbrownictwo :) Nic wszak tak nie odkaża jak dobry % a przy okazji sporo grosza zostaje w kieszeni, bo jak wiemy państwo musi w ramach podatków zedrzeć kasę ze wszystkiego.

  • Gosik_122 27.03.2020

    Przedwczoraj byłam w Biedrze i normalnie kupiłam drożdże,myślałam,że problem się już skończył .

  • Alise 26.03.2020

    Faktycznie wszedzie brakuje drozdzy. A jak mamy siedziec w domu i unikac wymacanych i obkichanych bul, to latwiej je damemu upiec. Latwizna, szybko tanio, swiezo i higienicznie

  • Achenobarbus 26.03.2020

    Tak kończy się zamykanie drożdżowni w Polsce. Masakra.

  • jantar 26.03.2020

    Oj dobre.... Autor nie słyszał o zakwasie robionym z mąki żytniej ? A może ma akcje firmy produkującej drożdże?
    Zdrowy chleb razowy nie musi mieć drożdży.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.