17.12.2019/13:00

Tesco i WWF wdrażają przełomowe rozwiązanie do badania wpływu produkcji żywności na środowisko

Tesco i WWF nawiązały współpracę, w ramach której opracują Metrykę Zrównoważonego Koszyka. Narzędzie będzie służyć do monitorowania kluczowych czynników oddziaływania środowiskowego w procesie produkcji wybranych, regularnie kupowanych artykułów spożywczych.

Partnerzy projektu wzywają przemysł spożywczy, aby zaczął dostarczać konsumentom i akcjonariuszom rzetelne informacje i dane, które pozwolą zrozumieć rzeczywisty wpływ produkcji żywności na środowisko naturalne.

Oba podmioty opracują Metryki – Sustainable Basket Metric – wpływu środowiskowego dla najbardziej popularnych artykułów spożywczych, kupowanych w Wielkiej Brytanii. Badane będą kluczowe kryteria zrównoważonej gospodarki, takie jak wpływ na klimat, deforestacja, zużycie tworzyw sztucznych czy marnowanie żywności.

Tesco i WWF przeprowadzą pierwsze pełne badanie produktów z wykorzystaniem Metryk już na początku 2020 r. Wyniki szacunków zostaną niezwłocznie opublikowane. Po przeprowadzeniu pierwszego pomiaru ogłoszony zostanie termin, w jakim możliwe będzie zmniejszenie o połowę wpływu środowiskowego produktów z przeciętnego brytyjskiego koszyka zakupowego – wstępnie strony mówią o 2030 r.

Obie organizacje, które w ubiegłym roku nawiązały „przełomowe partnerstwo”, współpracują nad szeregiem projektów z zakresu zrównoważonego rozwoju, takich jak program „zdrowa gleba”, program oszczędzania wody w rolnictwie czy działania zmierzające do wytwarzania płodów rolnych, takich jak soja, z całkowitą rezygnacją z wycinania lasów.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.