26.11.2020/11:34

UE wprowadza nowe zasady handlu mięsem

Unia Europejska zaostrzyła zasady handlu mięsem. Przepisy UE stanowią, że niegotowane gotowe produkty mięsne, takie jak kiełbasy i hamburgery nie mogą być importowane, chyba, że temperatura mrożenia jest niższa niż -18 stopni – donosi o2.pl.

Nowe przepisy mogą dotknąć wychodzącą z UE Wielką Brytanię. Eksport jej wyrobów mięsnych do krajów Wspólnoty będzie mocno utrudniony, co przełoży się na brytyjską gospodarkę. The Times informuje, że w 2018 roku w Wielkiej Brytanii eksportowano 335 000 ton wołowiny, wieprzowiny, baraniny i drobiu o wartości 1,3 mld euro.

Jak podaje o2.pl, z brytyjskich półek znikną też cieszące się tam popularnością niemieckie kiełbasy.

Więcej na o2.pl

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także