Ulubione mięso polskich dzieci to kurczak
Niemal 90 proc. rodziców wybiera dla swoich dzieci mięso drobiowe: kurczaka (68 proc.) lub indyka (21 proc.) - wynika z badania agencji BioStat na zlecenie firmy SuperDrob.
Dlaczego kurczak dominuje wśród mięs kupowanych dla dzieci? Panuje opinia, że odpowiednio przygotowany drób należy do grupy produktów mających pozytywny wpływ w walce z otyłością najmłodszych. Mięso pieczone, duszone lub gotowane można podawać dziecku bez obaw. Taki posiłek zapewni uczucie sytości i zaspokoi zapotrzebowanie kaloryczne. Jednocześnie należy pamiętać o dostosowaniu liczby dań mięsnych do wieku dziecka.
– Mięso dobrej jakości, gotowane i podawane bez skóry, można wprowadzać do jadłospisu już ok. szóstego miesiąca życia. W diecie małych dzieci - pomiędzy pierwszym, a trzecim rokiem życia - powinno być stosowane 2-3 razy w tygodniu. Opracowane przez naszych ekspertów zalecenia sugerują jednak ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego) do 500 g w tygodniu, co ogranicza ryzyko występowania niektórych chorób – tłumaczy dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.
– Równie istotne w diecie młodych ludzi jest ograniczone spożycie tłuszczu zwierzęcego. Stąd chude mięso drobiowe, w tym mięso z kurczaka, stanowi dobre rozwiązanie – dodaje.
Jak pokazuje badanie zlecone przez SuperDrob, dorośli liczą się ze zdaniem swoich dzieci – dla połowy rodziców kupujących kurczaka najważniejsze kryterium wyboru stanowią preferencje smakowe najmłodszych. Co trzeci badany bierze pod uwagę głównie łatwość i szybkość przyrządzenia mięsa, a 30 proc. wskazuje na kwestie zdrowotne. Mięso z kurczaka jest bowiem zalecane dla dzieci jako źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Najchudszy element - pierś z kurczaka – zawiera zaledwie 1 proc. tłuszczu. Ponadto ma korzystny skład kwasów tłuszczowych z przewagą kwasów nienasyconych.
1