05.06.2017/09:54

W Warszawie powstanie centrum innowacji dla branży spożywczej

W Warszawie powstanie jeden z pięciu europejskich oddziałów EIT Food, unijnego centrum innowacji dla branży żywności. Unia Europejska przeznaczy na projekt 400 mln euro – podaje „Rzeczpospolita”.

Za projekt opowiada konsorcjum Food-Connect, które wygrało konkurs Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Stworzona przez konsorcjum jednostka ma wynieść europejski przemysł rolno-spożywczy na światowe wyżyny.

EIT Food ma za zadanie rozwinąć innowacyjność produkcji żywności. Zaplanowano cztery programy: spersonalizowanej zdrowej żywności, cyfryzacji systemu żywności, rozwoju łańcucha dostaw oraz efektywnego wykorzystania zasobów. Chodzi m.in. o tworzenie inteligentnych opakowań, zbadanie potencjału druku 3D do przygotowywania żywności czy recyclingu żywności.

Do końca 2017 roku powstanie pięć oddziałów w różnych częściach Europy. Warszawa będzie odpowiadała za Europę Środkowo-Wschodnią oraz kraje nordyckie – czytamy w „Rzeczpospolitej”. EIT Food oficjalnie ruszy we wrześniu, akt notarialny strony podpisały w ub. tygodniu.

Projekt otrzyma do podziału 400 mln euro unijnych grantów, dodatkowo partnerzy zainwestują łącznie około 1,2 mld euro (5 mld zł).

W EIT Food działają Maspex Wadowice i firma logistyczna Raben Polska, a także dwa start upy: GeoPulse i Kontakt. Będą działać obok takich korporacji jak Nestle czy PepsiCo. Szefowie tych firm wezmą udział w walnym zgromadzeniu, które odbędzie się we wrześniu w Warszawie.

Więcej w „Rzeczpospolitej”

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.