17.02.2013/22:12

Woda coraz częściej kupowana w sieci

Wielu klientów woli pojechać samochodem do supermarketu, by kupić większą ilość wody i napojów. Jednak ostatnio częściej ciężkie produkty zamawiane są przez Internet. Efekt – coraz trudniej zarabiać na kategorii napojowej. Mimo niekorzystnych trendów, detaliści nie stoją jednak na przegranej pozycji, czego dowodem autorski projekt olsztyńskiej grupy zakupowej Fresz.

Z danych firmy Listonic, której aplikacja Zamów Zakupy pozwala bezpośrednio za pomocą smartfona kupować żywność w serwisach Alma24.pl i Frisco.pl, wynika, że woda i napoje to trzecia najpopularniejsza kategoria w sklepach internetowych. Z wynikiem 11 proc. ustępuje tylko warzywom i owocom (15 proc.) oraz nabiałowi (16 proc.).
– Jedną z największych zalet zakupów internetowych jest to, że nie trzeba ich samemu pakować i nosić do domu. Dlatego klienci często kupują w sieci wody butelkowane oraz napoje, czyli produkty ważące najwięcej – mówi Justyna Zajączkowska z Almy. W podobnym tonie wypowiadają się Błażej Patryn z sieci Piotr i Paweł oraz Krzysztof Gajewski z E.Leclerc Polska. – Wygoda to jeden z motorów rozwoju sprzedaży przez Internet – tłumaczy Krzysztof Gajewski. Tymczasem najcięższe rzeczy są często niskomarżowe. – Rzeczywiście, sprzedaż internetowa jest zdecydowanie mniej rentowna niż tradycyjna, zwłaszcza przy utrzymywaniu takich samych cen w obu kanałach – nie ukrywa przedstawiciel E.Leclerc. Jeden ze sklepów internetowych żąda dodatkowej opłaty za transport ciężkich rzeczy; z dużych operatorów wyróżnia się Tesco, które wprowadziło limit: tego samego produktu można kupić maksymalnie 24 kilogramy. Mimo tego ograniczenia sieć nie narzeka na brak zainteresowania usługą, która wystartowała w 2012 roku. – W Warszawie liczba zamówień była tak duża, że musieliśmy dokupić dodatkowe samochody dostawcze – zdradza Jakub Jaremko z Tesco Polska.
Sprzedaż napojów na tyle znacząco przeniosła się do sieci, że niektórzy operatorzy szukają sposobów na odwrócenie tego trendu. Olsztyńska grupa zakupowa Fresz wprowadziła np. niestandardowe ekspozycje soków na regale owocowo­‑warzywnym. Projekt został dostosowany do potrzeb sklepów o powierzchni 60­‑120 mkw. i jest realizowany we współpracy z Grupą Maspex Wadowice, liderem kategorii soków, nektarów oraz napojów, której udziały ilościowe w rynku wynoszą 40 proc., a wartościowe – 42 proc. (źródło: Maspex Wadowice za Nielsenem).

– Po ośmiu tygodniach testów wyniki były o wiele lepsze niż oczekiwaliśmy: sprzedaż wzrosła o jedną czwartą – podkreśla Krzysztof Kasprzyk, prezes grupy Fresz. Rozwiązanie jest wprowadzane do pozostałych sklepów Fresz, które oferują warzywa i owoce. Ekspozycja promuje produkty marki Tymbark. – Regał tworzą dwa elementy na standardowej podstawie regałów warzywnych firmy Mag o długości 1,25 m każdy, które są obłożone dodatkową płytą. Jako ekspozytory służą, robione na zamówienie, skrzynki o wymiarach 60x40 i 40x30 cm. Całość jest obrandowana i podświetlona – opisuje Krzysztof Kasprzyk. Po wystawieniu soków w sąsiedztwie warzyw i owoców, na bazie których powstają, utworzono dodatkową, nawiązującą do świeżości, ekspozycję. – W ten sposób warzywa stały się materiałami POS – podsumowuje prezes Kasprzyk, który podkreśla, że ekspozycja musi znajdować się obok naprawdę świeżych, a nie nieco już sfatygowanych warzyw czy owoców.

W Polsce działa ponad 300 e­‑sklepów spożywczych, a ich udział w rynku FMCG wynosi około 0,2 proc. (średnia dla UE to 1,5 proc.). Według firmy PayU wartość rynku żywności sprzedawanej przez Internet nie przekracza obecnie 200 mln zł, ale w ciągu dwóch lat ma on urosnąć ponad dwukrotnie.



Zimą sprzedają się soki premium
Bazując na sprzedaży detalicznej z ostatnich dwóch lat, zauważyliśmy, że od grudnia do marca zrealizowaliśmy blisko 30 proc. rocznego wolumenu soków i nektarów premium. Organizując ekspozycję tej kategorii, przede wszystkim należy zadbać o to, by w ofercie znalazły się najbardziej popularne smaki dla danego segmentu. Dla soków i nektarów są to: pomarańczowy, jabłkowy, pomidorowy, czarna porzeczka i grejpfrut, zaś dla napojów: jabłko­‑mięta, jabłko­‑wiśnia, jabłko­‑brzoskwinia, pomarańczowy i jego połączenia z innymi owocami oraz cytryna­‑limetka. Warto także zadbać o ofertę sezonową. Hortex przygotował na zimę dwa smaki – owocowy grzaniec i suszone śliwki.
Beata Łosiak, Hortex Holding



Ekspozycja w czytelnych blokach
Organizując ekspozycję soków, warto pamiętać, że choć klient postrzega produkty według kategorii, poszukiwania na półce prowadzi według klucza marek. Respektując logikę takiego postępowania, warto układać soki w blokach, tworzących spójny obraz kolorów i kształtów. Zapewnimy dzięki temu dobrą widoczność ekspozycji. Nasze przyzwyczajenie do tego, że lepsze produkty znajdują się na wyższych półkach podpowiada, by soki umieszczać na wysokości wzroku. Nie każdy wie jednak, że oprócz zapewnienia dobrej widoczności, podkreślamy w ten sposób wartość produktu, w relacji do innych tworzących kategorię.
Łukasz Langer, Grupa Maspex Wadowice





Sebastian Szczepaniak

Wiadomości Handlowe, Nr 2 (122) Luty 2013

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.