Z powodu koronawirusa klienci boją się kupować pieczywo luzem. Co robić?
Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na możliwość zakażenia koronawirusem drogą pokarmową – poinformował Główny Inspektor Sanitarny, w odpowiedzi na obawy klientów kupujących pieczywo luzem.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
2 komentarze
-
11.04.2020
GIS też kazał wkładać lód do majtek. Pamietamy
-
30.03.2020
Poważnie?
Nie wolno ci dotykać rękami twarzy ani ust bo się zarazisz.
Ale możesz leżące luzem pieczywo wkładać do ust bo się nie zarazisz?
Co z tego że przez żołądek się nie zarażę skoro pieczywo najpierw dotyka moich ust?
5