27.03.2020/18:39

Z powodu koronawirusa klienci boją się kupować pieczywo luzem. Co robić?

Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na możliwość zakażenia koronawirusem drogą pokarmową – poinformował Główny Inspektor Sanitarny, w odpowiedzi na obawy klientów kupujących pieczywo luzem.

Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.

Dodaj komentarz

2 komentarze

  • Jarosław 11.04.2020

    GIS też kazał wkładać lód do majtek. Pamietamy

  • RR 30.03.2020

    Poważnie?
    Nie wolno ci dotykać rękami twarzy ani ust bo się zarazisz.
    Ale możesz leżące luzem pieczywo wkładać do ust bo się nie zarazisz?

    Co z tego że przez żołądek się nie zarażę skoro pieczywo najpierw dotyka moich ust?

Zostaw komentarz Komentarz dodany pomyślnie - oczekuje na weryfikację

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.