15.03.2023/16:53

Zakłady mięsne oskarżają sieci handlowe o sprzedaż mięsa po dumpingowych cenach. Do UOKiK trafiło zawiadomienie w tej sprawie

We wtorek w Ministerstwie Rolnictwa doszło do spotkania przedstawicieli Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP z Henrykiem Kowalczykiem, wicepremierem i Ministrem Rolnictwa, Tomaszem Chróstnym, prezesem UOKIK-u i kierownictwem resortu rolnictwa. Tematem rozmowy były wyzwania, które stoją przed branżą mięsną, przedstawione w apelu przesłanym przez naszą organizację i związki rolnicze do resortu. Dyskutowano także kwestię zaniżania cen mięsa przez firmy handlowe.

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
W ramach Prenumeraty WH Plus także:
  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
Dodaj komentarz

5 komentarzy

  • Jaruś 17.03.2023

    A kto zabrania chować samemu świnie, kury i inne zwierzaki. Zamiast narzekać na drożyznę można samemu produkować, przecież to takie proste i prawie nic nie kosztuje.

  • MAF 16.03.2023

    do oburzenia z różnychstron dodam nieco biznesu i ekonomii. Jeśli już ponad 50% wieprowiny pochodzi z innych rynków UE ( iz importu też ,a w dodatku na rynku jak na wojnie, sa dobre okazje do niższej ceny, to przy dużym zamówieniu, można zejść zakupić tanio i wejść z dobrą ceną detaliczną. I tajemnica dumpingu znika. Jeśli jeszcze handlowiec ma "swój" surowiec (są takie firmy i fermy) eksportuje asortyment premium, a importuje coś taniej, to też można wyjść na b. korzystną cenę. Sorry, ale nie widać tu wiele roboty dla UOKiKu

  • Polak 16.03.2023

    A ile dostaje rolnik w skupie za 1 kg żywca wieprzowego . Jak konsumenci odpowiedzą bojkotem waszych wyrobów to dopiero zrozumiecie.ze się ludzie nie dadzą nabrać na sztuczne podbijanie cen

  • Nickt 15.03.2023

    Przestańcie płakać! Byle pompowaną szynkę wciskacie ludziom po 50zł/kg, a to jest warte może z 10-12zł/kg góra. To samo z pasztetami, jakimiś mielonkami, itd. Wszystko ma chore ceny. Nawet smalec pchacie za absurdalne pieniądze - kostka smalu poszła o 100% w górę rok do roku. A za mięso w skupie ile płacicie? Rolnicy dostawali po 4zł/kg tuczników! To ile wy zarabiacie? Jeszcze źle?

    A dodajmy ostre pompowanie mięsa wodą. Te kawałki w sieciach już tak ociekają, że ciężko to w rękę wziąć, pielucha pełna, mięso aż się rozlatuje od tego szprycowania i jeszcze woda luzem w paczce. W dodatku paskudnie otrymowane, coraz więcej tłuszczu, różnych ścięgien, tkanek, itd. które w ogóle w mięsie bez kości nie powinny się znajdować. Ja mam zdjęcia takiego mięsa i to przeważonego - w paczce łopatki bez kości było prawie 30% czystej słoniny. Mam nazwę producenta, nazwę zakładu i datę zakupu. Z tego się powinno aferę w telewizji zrobić. I wy chcecie pieniądze za coś takiego? Inny kawałek to były ściśnięte razem jakieś okrawki dosłownie, wyglądające i smakujące jak mięso w 3 albo 4 gatunku.

    Bez żartów. Pazerność zakładów doprowadziła do upadku aż 200 tys. gospodarstw rolnych w ciągu 10 lat. A teraz są próby monopolizowania rynku i windowania cen! Skandal i należy coś z tym zrobić!

  • olaf 15.03.2023

    sieci handlowe dobrze zrobiły , ze nie pozwoliły na bandyckie podwyzki cen. juze teraz w sklepie wedliniarskim cena szynki zaczyna sie w okolicach 65 pln , boczku wedzonego 55 pln

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także