Zaskakujący spadek cen żywności na świecie
Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w lipcu do 168,8 pkt. wobec 175,3 pkt. w czerwcu (-3,7 proc. m/m) i tym samym ukształtował się na najniższym poziomie od stycznia 2018 r.
Jak wskazują eksperci Credit Agricole Bank Polska zmniejszenie wartości indeksu wynikało z niższych cen wszystkich jego pięciu składowych: produktów mlecznych (- 6,6 proc. m/m), cukru (- 6,0 proc. m/m), zbóż (- 3,6 proc. m/m), oleju roślinnego (- 2,9 proc. m/m) oraz mięsa (- 1,9 proc. m/m).
W strukturze indeksu zaskoczenie stanowi spadek składowej dla cen zbóż. Wskazuje to, że w danych nie znalazł jeszcze odzwierciedlenia obserwowany w ostatnich tygodniach silny wzrost światowych cen zbóż, związany z obawami o wielkość ich tegorocznej produkcji ze względu na suszę .
W efekcie – jak twierdzą eksperci CABP - w sierpniu dojdzie najprawdopodobniej do nieznacznej korekty indeksu cen żywności FAO w górę, z uwagi na wspomniane wyżej wyższe ceny zbóż. Wzrost indeksu będzie jednak ograniczany przez oczekiwaną przez nas kontynuację spadku cen produktów mlecznych oraz cukru.
6