REKLAMAMODERN-EXPO  - Baner Główny (styczeń-luty 2020)

HoReCa - rynek gastronomiczny

 

12 stycznia 2020, 14:44

(pixabay)

Hawajską albo się kocha, albo się jej nienawidzi - nie ma pizzy, która wzbudzałaby takie kontrowersje i tak dzieliła klientów pizzerii.  Ale to nie ona jest ulubioną pizzą Polaków. 

REKLAMA

Dane zgromadzone przez platformę PizzaPortal.pl wskazują, że pizza hawajska jest piątą w Polsce pod względem popularności. Wyżej Polacy cenią sobie capricciosę, margheritę, pepperoni oraz pizzę z salami.

Z najnowszych danych PizzaPortal.pl wynika również, że najczęściej zamawianym daniem przez platformę była pizza – jej udział we wszystkich zamówieniach stanowi 55,47 proc. Drugie miejsce zajmuje kuchnia amerykańska z udziałem 27,22 proc., a podium zamyka kebab – 6,07 proc. Na kolejnych miejscach znajdują się dania kuchni azjatyckiej, arabska czy kuchnia domowa i pierogi.

Najwięcej kontrowersji wzbudza pizza hawajska - albo się ją kocha albo nienawidzi. Wielu konserwatywnych klientów uznało ją za nietrafiony żart i kpinę z włoskiej tradycji. Do dziś wielu konsumentom pizza hawajska, z dodatkiem ananasa, kojarzy się raczej z kulinarną profanacją i kpiną niż z ciekawym, egzotycznym smakiem. 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~D. 1 12 dni temuocena: 0% 

    Bo to amerykanski wymysl. Polacy w ogole maja dziwny gust do pizzy... Pieczarki, szynka, ananas. Gdzie anchois, tunczyk, szpinak, rukola, kapary, ostrzejsze smaki? Pizza po polsku to klucha na grubym ciescie, tlusta, z salami, albo bez smaku, z pieczarkami. Porazka

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony