REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BANER GŁÓWNY (GRUDZIEŃ 2019)
Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017

Na zdj. otwarcie Kongresu Mięsnego 2017 (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 4 z 14
REKLAMAStoisko mięsne - belka w artykuła (14.11.-31.12.2019)

15:56. Czym są nowe technologie w branży mięsnej? Każda linia produkcyjna jest naszpikowana nową technologią, chipami komputerowymi. - Innowacje to sposób na zaskakiwanie klientów. Równocześnie w ZM Silsia staramy się optymalizować produkcję, zarówno kosztowo, jak i czasowo. Wymyślić nowy produkt, podejrzeć coś za granicą, nie jest problemem. Trudniej to sprzedać - mówi prezes Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia.

15:50. W merytorycznej części Kongresu Mięsnego 2017 pozostał już tylko jeden punkt, a mianowicie panel dyskusyjny "Nowe technologie – produkcja, sprzedaż, zarządzanie. W debacie wezmą udział: Marek Jurkiewicz, prezes firm Res Drob; Waldemar Skorupka, członek zarządu Hilton Foods Polska; Bogusław Strześniewski, prezes firm Intec; Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia; Krzysztof Zając, equipment marketing director Europe w Sealed Air Food Care; oraz Wojciech Czyż, dyrektor handlowy Nagel Polska

15:45. - Wszyscy działają dziś na rynku logistycznym pod presją kosztów. Pomocnym rozwiązaniem jest outsourcing. Nagel nie posiada w Polsce na własność ani jednej ciężarówki. W ten sposób możliwa jest optymalizacja kosztów. Dzięki temu możliwe było spełnienie zlecenia od jednego z polskich producentów, który codziennie wysyła dostawy produktów do ośmiu europejskich krajów - zdradza Czyż. Dyrektor handlowy Nagel Polska podkreśla, że własna flota może stanowić wartość dodaną, ale oprócz tego generuje przecież stałe koszty.

15:39. - Ponad 500 mln Europejczyków trzeba codziennie zaopatrzyć w świeże produkty spożywcze - mówi Wojciech Czyż. Jak dodaje, Polska stała się wielkim zakładem produkcyjnym dla Europy i teraz cały czas mowa jest o potencjale rosnącego eksportu z Polski. - Ale by było to możliwe, trzeba zapewnić odpowiednie usługi logistyczne, magazynowe itd. - podkreśla prelegent.

15:32. Przed nami ostatnia dziś prezentacja. O wyzwaniach dla logistyki w branży mięsnej opowie Wojciech Czyż, dyrektor handlowy Nagel Polska.

15:29. - W Belgii produkcja mięsa koncentruje się w północnej części kraju, a siedmiu czołowych graczy kontroluje 90 proc. rynku. W naszym kraju spada spożycie wieprzowiny, a nasz eksport jest dwukrotnie większy, niż krajowe spożycie. Dziś Polska kupuje jedną czwartą naszego eksportu. Trudno uwierzyć, że tak bardzo zmieniło się to w zaledwie 10 lat - podsumowuje dyrektor Belgian Meat Office.

15:20. - W 2014 jedna czwarta belgijskiego mięsa trafiała do Rosji. Gdy Rosjanie zamknęli granice dla europejskich produktów, stanęliśmy wobec bardzo poważnego problemu. Skupiliśmy się więc na innych europejskich krajach, w tym Polsce - mówi Maillard.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony