REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BANER GŁÓWNY (GRUDZIEŃ 2019)
Podczas spotkania w Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni

Podczas spotkania w Sofitel Grand Sopot goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni (Fot.materiały prasowe)

Firma Makro Polska kontynuuje spotkania w ramach cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Spotkanie poświęcone kuchni Pomorza odbyło się 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot. Wzięło w nim udział 100 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

REKLAMAIteCom -  Przepisomat (Święta) - Belka w artykułach (01-10.12.2019)

Goście spróbowali ośmiu dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni. Przygotowali je szefowie kuchni trójmiejskich restauracji, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne: Piotr Ciomek, szef kuchni restauracji Oberża 86 w Gdyni, Łukasz Miecznikowski, szef kuchni restauracji w hotelu Mercure Stare Miasto w Gdańsku, Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro, Wojciech Rabiega, szef kuchni restauracji w Tristan Hotel & Spa w Kątach Rybackich, Tomasz Koprowski, szef kuchni restauracji w Hotelu Sofitel Grand Sopot, Kamil Kołodziejski, szef kuchni restauracji Sztuczka w Gdyni, Magdalena Świątkowska, szefowa kuchni restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni oraz Adrian Gabryszak, szef kuchni restauracji M15 w Sopocie.

 – Ideą organizowanych przez nas spotkań jest próba zdefiniowania i opowiedzenia o historii kulinarnej danego regionu. Podczas wydarzeń zwracamy uwagę na fakt, że nasza kuchnia jest pełna ciekawych i zaskakujących smaków – mówi Magdalena Figurna, rzecznik prasowy Makro. Jak dodaje, projekt jest realizowany w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest podnoszenie standardów kuchni polskiej. – Poszukujemy starych receptur, by inspirując szefów kuchni skłonić ich do proponowania gościom nowych dań, opartych o produkty i przepisy, królujące dawniej na naszych stołach – mówi Figurna.

Wcześniej podobne spotkania odbyły się w Zakopanem, Warszawie i Krakowie.

Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Pomorza Hanny Dzielińskiej, dziennikarki i popularyzatorki historii kultury i sztuki. – Kuchnia pomorska potrafi zdziwić dziś tak, jak potrafiła zaskoczyć dawniej. Mieszkańcy w przedziwny sposób łączyli smaki – cynamon dodawali do zup, gałkę muszkatołową do deserów, a tort robili z kiszonej kapusty. Takie połączenia budziły zaskoczenie, a dziś są to smaki, które wyróżniają kuchnię pomorską. Tutaj poznamy smaki, które w głębi kraju się nie pojawiały – opowiadała uczestnikom spotkania Hanna Dzielińska. 

Podczas wydarzenia ogłoszono uruchomienie trójmiejskiego szlaku kulinarnego. – W 24 lokalnych restauracjach mieszkańcy i turyści mogą spróbować historycznego dania w nowoczesnej interpretacji szefa kuchni. Dodatkowo goście, zarówno we wkładce do menu oraz na stronie www.polskieskarby.pl, mogą przeczytać historie o kuchni Pomorza i Kaszub. W ten sposób chcemy zachęcić konsumentów, jak i szefów kuchni, do poszukiwania ciekawych skarbów kulinarnych kuchni polskiej, które również można znaleźć na Pomorzu – tłumaczy Magdalena Figurna.

Historyczny Stół Kulinarny oraz szlak kulinarny to jedne z działań organizowanych przez sieć hurtowni w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa kraju.
 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony