REKLAMAFord - Banner Główny
Wino, źródło: Archiwum Wiadomości Handlowych

Wino, źródło: Archiwum Wiadomości Handlowych

Europejski startup Space Cargo Unlimited  niedawno wysłał kilka butelek czerwonego wina na Międzynarodową Stację Kosmiczną, aby dojrzewało w kosmosie przez 12 miesięcy.

REKLAMA

Jak podkreślają pomysłodawcy, to bardziej test smakowy niż prawdziwy eksperyment naukowy. Twórcy wina nie wiedzą jeszcze, jak zmienia się smak i skład wina podczas dojrzewania w stanie nieważkości, którego doświadczają astronauci.

Space Cargo Unlimited zbada, m.in. w jaki sposób promieniowanie kosmiczne i mikrograwitacja wpływają na komponenty wina. – Eksperyment może przynieść wyniki, które pomogą zrozumieć kwestię smaku i konserwacji żywności. W tym podejściu Space Cargo Unlimited podąża śladami Louisa Pasteura, ojca założyciela współczesnej biologii, który studiując wino w XIX wieku odkrył istnienie bakterii i zmaksymalizował rolę drożdży w całym procesie – mówią przedstawiciele starupu.

Wino (12 jego butelek) wystartowało w sobotę (2 listopada) na pokładzie statku kosmicznego Northrop Grumman Cygnus z NASA Wallops Flight Facility na Wallops Island w stanie Wirginia w USA. Jest to pierwszy z sześciu tego typu eksperymentów, które zostaną przeprowadzone w ciągu najbliższych 26 miesięcy.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony