14.07.2022 / 09:52
StoryEditor

"Jeść trochę mniej i trochę taniej" - minister Czarnek podpowiada, jak radzić sobie w czasach wysokiej inflacji

Minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek (fot. MRPiPS/Flickr, na lic. CC BY-2.0)
"Drożyzna nie oznacza, że nie można jeść. Można jeść trochę mniej i trochę taniej" - podpowiada w rozmowie z "Super Expressem" minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek.

Szef resortu nauki powiedział dziennikowi, że w związku z inflacją - która według szybkiego szacunku GUS wyniosła w czerwcu aż 15,6 proc. w ujęciu rok do roku - nie planuje urlo...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 89% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

28.07.2025 / 12:07
StoryEditor
Tego produktu zaczyna brakować na sklepowych półkach. Wszystko przez... TikToka!
(fot. Shutterstock)

Twaróg to nowy hit spożywczy na TikToku. Jego sprzedaż w Stanach Zjednoczonych znacząco wzrosła, a konsumenci na nowo odkrywają jego zastosowanie.

O sprawie pisze portal rp.pl, który podkreśla, że w USA jego sprzedaż wzrosła w ciągu roku o 20 proc., a w poprzednich latach rosła o odpowiednio o 17 i 11 procent. Jeszcze do 2...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 89% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

05.08.2025 / 11:38
StoryEditor
Cukier tanieje jak nigdy! Czy europejski rynek wejdzie w fazę kryzysu?
Cukier w Polsce tanieje o 30 proc. rdr. Co to oznacza dla rynku? (fot. Shutterstock)

Ceny cukru w Polsce spadły o ponad 30 proc. rok do roku, czyniąc nasz rynek najbardziej dynamicznym pod względem wahań cen w całej Unii Europejskiej. Przyczyny leżą zarówno w decyzjach lokalnych, jak i globalnych trendach. Grzegorz Kozieja, dyrektor Departamentu Analiz Food and Agro i Specjalizacji Sektorowych w Banku BNP Paribas opowiedział portalowi wiadomoscihandlowe.pl czy niska cena cukru to trwała zmiana, czy tylko chwilowy efekt cyklu.

Z artykułu dowiesz się o:

  • Ceny cukru
  • Cykl produkcyjny cukru
  • Czy sytuacja na rynku cukru się poprawi?
  • Europejski rynek cukru na granicy rentowności
  • Czy ceny cukru wzr...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

11. sierpień 2025 01:27