27.11.2023 / 12:19
StoryEditorTomasz Parzybut, SRW RP: Przetwórcy mięsa mierzą się z drastycznym wzrostem kosztów produkcji
Tomasz Parzybut, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. Łukasz Rawa)
Inflacja wpływa tak samo na konsumentów, jak i na producentów. W ostatnich kilkunastu miesiącach borykaliśmy się z wyższymi cenami energii, gazu, transportu, opakowań. Wzrosły także koszty pracownicze. To wszystko wpłynęło na wyższe ceny produkty finalnego w sklepach. Niestety nie zrekompensowało to w pełni wyższych kosztów produkcji i w efekcie negatywnie wpłynęło to na rentowność branży mięsnej – mówi Tomasz Parzybut, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW RP).
Presja kosztowa będzie się niestety utrzymywać. Już od 1 stycznia wchodzi w życie nowa, wyższa pensja minimalna. Zakłady będą zmuszone podwyższyć wynagrodzenia najmniej zarabiaj...