22.04.2025 / 08:42
StoryEditor

Grupy wsparcia! Sieci handlowe tworzą sojusze mające zwiększyć presję na dostawców i poprawić ich konkurencyjność. Czy to działa?

Grupy zakupowe zmieniają rynek FMCG (fot. Shutterstock)

Wojny cenowe wielkich sieci handlowych postawiły wielu detalistów działających w Polsce pod ścianą. Szansy na poprawę konkurencyjności upatrują w tworzeniu grup zakupowych lub przystępowaniu do istniejących sojuszy. Czy udaje im się wspólnie budować realną siłę i skalę? Jak ten trend wpływa na dostawców, konsumentów i cały rynek FMCG?

17 stycznia 2025 r. sieć European Marketing Distribution (EMD) ogłosiła nawiązanie współpracy w zakresie wspólnych zakupów marek własnych we Francji z tamtejszą grupą zakupową F...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 99% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

13.05.2025 / 12:58
StoryEditor
Luis Araujo: Biedronka opiera model biznesowy na dwóch filarach – dbałości o pracowników i dobrych relacjach z polskimi dostawcami
Luis Araujo, dyrektor generalny Biedronki

Jeronimo Martins, w tym polski oddział, uważa pracowników za swój najcenniejszy zasób. To od nich zależy efektywność dyskontowego modelu operacyjnego sieci. Równie ważna jest współpraca z polskimi partnerami. – Negocjacje bywają trudne, ale chodzi w nich o dzielenie się wartością – zapewnia Luis Araujo, dyrektor generalny sieci Biedronka.

– Od lat w Jeronimo Martins, również w polski oddziale, mamy jasność, że ludzie są – nie lubię używać tego słowa, ale nie mam lepszego – najbardziej istotnym zasobem, kluczowy...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

07.05.2025 / 13:14
StoryEditor
Polacy marzą o thermomiksie, airfryerze i robocie planetarnym. Po co im to wszystko?
Choć kulinarne inspiracje bywają różnorodne, w praktyce najczęściej wracamy do smaków dobrze znanych (fot. Frosta)

Jakie są kulinarne zwyczaje Polaków? Czy gotowanie to dla nas pasja, obowiązek, a może sposób na wspólne spędzanie czasu? Marka FRoSTA postanowiła przyjrzeć się bliżej codziennym zwyczajom w kuchni i przygotowała raport, który kompleksowo pokazuje, co liczy się dla nas, gdy chodzi o gotowanie.

Zebrane w raporcie “Jak gotują Polacy? Smaki, decyzje, zwyczaje” informacje rzucają światło nie tylko na kulinarne preferencje Polaków, ale też na to, skąd statystyczny rodak cz...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

16. maj 2025 04:07