08.07.2022 / 10:21
StoryEditor

Starbucks znalazł kupca dla swoich lokali w Rosji. Sieć przejmie rosyjski przedsiębiorca i zmieni jej nazwę

Amerykańska sieć Starbucks sprzeda 130 swoich kawiarni w Rosji założycielowi firmy Pinskiy & Co, Antonowi Pińskiemu (shutterstock.com)
Amerykańska sieć Starbucks sprzeda 130 swoich kawiarni w Rosji założycielowi firmy Pinskiy & Co, Antonowi Pińskiemu. Po sfinalizowaniu transakcji nowy właściciel musi zmienić nazwę sieci kawiarni.

Jak informuje dziennik Vedomosti, transakcja ma zostać sfinalizowana do końca lipca br. Warunkiem jest rebranding sieci, tak jak to miało miejsce w przypadku, który został prze...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

13.08.2025 / 14:25
StoryEditor
Rynek kebaba wart już 2,5 mld zł. Właściciel Am Am Kebab stawia na ekspansję [WYWIAD]

Rynek street food w Polsce może rosnąć w tempie nawet 10% rocznie w najbliższych pięciu latach – ocenia Michał Kłusek, prezes Dolci Sapori, właściciela marki Am Am Kebab. Spółka planuje dynamiczną ekspansję, aby wykorzystać ten boom.

Z Michałem Kłuskiem, prezesem spółki Dolci Sapori, właścicielem franczyzowych sieci gastronomicznych Am Am Kebab, Mniami Ice Cream i Mistrz Piekarz, rozmawia Paweł Mikos

W ostatnim czasie Dolci Sapori dość szybko się rozwija. Jakie były Wasze początki i jakie macie plany na najbliższe lata?

Nasza podróż z AM AM Kebab rozpoczęła się w 2020 roku jako odpowiedź na lukę rynkową – brak prostego, skalowalnego modelu franczyzowego w segmencie street food z niską barierą wejścia.

Dziś, po zaledwie kilku latach działalności, sieć obejmuje ponad 160 punktów w całej Polsce. Tempo ekspansji najlepiej obrazuje cały 2024 rok, kiedy otworzyliśmy 126 nowych przyczep gastronomicznych przy wyjątkowo niskim wskaźniku zamknięć, co potwierdza solidność naszego modelu biznesowego.

Rok 2025 to dla nas czas jeszcze bardziej dynamicznego rozwoju. Planujemy otwarcie minimum 200 nowych punktów w ramach wszystkich naszych konceptów – flagowego AM AM Kebab, sezonowego Mniami Ice Cream oraz naszej najnowszej inicjatywy – Mistrz Piekarz. Każda decyzja lokalizacyjna opiera się na szczegółowej analizie potencjału sprzedażowego, konkurencji i profilu demograficznego, co minimalizuje ryzyko niepowodzenia.

W czerwcu firma poinformowała o wprowadzeniu nowego konceptu – Mistrz Piekarz. Skąd pomysł na taki format?

Mistrz Piekarz to nasza odpowiedź na rosnące zainteresowanie konsumentów tradycyjnym, rzemieślniczym pieczywem przy jednoczesnym braku wygodnego dostępu do takich produktów. To pierwsza w Polsce mobilna sieć piekarni franczyzowych, łącząca tradycyjne rzemiosło z nowoczesnym modelem dystrybucji.

Koncept zadebiutował w czerwcu 2025 roku z trzema pilotażowymi przyczepami gastronomicznymi w Nadarzynie, na warszawskim Mokotowie oraz w Grodzisku Mazowieckim. Projekt powstaje we współpracy z partnerem o niemal stuletnich tradycjach piekarskich, co gwarantuje najwyższą jakość produktów.

Wyróżnikiem Mistrza Piekarza jest unikalny model dystrybucji świeżego pieczywa, dostarczanego dwukrotnie w ciągu dnia, oraz autorskie produkty, takie jak ręcznie pleciona chałka. Pierwsze wyniki sprzedażowe i zainteresowanie potencjalnych franczyzobiorców potwierdzają, że koncept trafia w istotną niszę rynkową.

image

Mistrz Piekarz to nowy pomysł na franczyzę od Dolci Sapori. Chałka gwiazdą sprzedaży

Jakie firma ma plany na rozwój? Może jeszcze jakiś kolejny koncept franczyzy?

W 2025 roku koncentrujemy się na trzech strategicznych priorytetach. Po pierwsze, dynamiczna ekspansja – planujemy uruchomienie co najmniej 200 nowych przyczep gastronomicznych w ramach wszystkich naszych konceptów. Po drugie, wzmocnienie reputacji i wizerunku Dolci Sapori jako wiarygodnego franczyzodawcy. Po trzecie, zapewnienie sukcesu i jakości nowego konceptu Mistrz Piekarz.

Równolegle trwają prace nad wdrożeniem kolejnego formatu franczyzowego, którego premiera przewidywana jest na IV kwartał tego roku. W obszarze operacyjnym inwestujemy w digitalizację procesów i automatyzację wsparcia dla partnerów.

Długoterminowo nasza wizja jest jasna – chcemy, aby Dolci Sapori stało się liderem franczyzy gastronomicznej w Polsce, posiadającym największą liczbę przyczep gastronomicznych w każdym województwie i oferującym cztery rentowne modele franczyz gastronomicznych.

Jak Pan ocenia rynek franczyzy gastronomicznej w Polsce? Jak on może wyglądać za 5 lat?

Rynek kebaba w Polsce osiąga już wartość ponad 2,5 miliarda złotych, a dziennie sprzedaje się około 5 milionów porcji. Te liczby najlepiej obrazują potencjał segmentu street food, który według naszych analiz może rosnąć w tempie 5-10% rocznie w perspektywie najbliższych pięciu lat.

image

Michał Kłusek, prezes Dolci Sapori, właściciela marki AM AM Kebab

FOTO: Dolci Sapori

Współczesny konsument oczekuje przede wszystkim transparentności, autentyczności i wygody. Widzimy rosnącą świadomość żywieniową – klienci wymagają jasnych informacji o składzie i wartościach odżywczych produktów. Równie istotna staje się autentyczność marki i umiejętny storytelling.

Największe wyzwania dla rynku to zapewnienie wysokiej i powtarzalnej jakości, wdrażanie standardów ESG oraz sprostanie rosnącym oczekiwaniom młodych konsumentów. Uważamy jednak, że kluczem do sukcesu będzie innowacyjność i konsekwentna budowa autentycznych marek, które rezonują z wartościami odbiorców.

W perspektywie 5 lat przewidujemy konsolidację rynku wokół kilku silnych graczy, którzy będą w stanie zapewnić kompleksowe wsparcie franczyzobiorcom i konsekwentnie budować wartość swoich marek. Dolci Sapori aspiruje do pozycji lidera w tym segmencie.

image

Czy franczyzobiorca to „przedsiębiorca” jedynie z nazwy? Prawnik wskazuje 6 aspektów do poprawy

12.08.2025 / 11:53
StoryEditor
Polacy pokochali dostawy do automatów paczkowych. DHL ma ich już 7000
DHL ma w Polsce już 7000 automatów paczkowych (fot. DHL eCommerce Polska)

Aż 56% polskich konsumentów wybiera automaty paczkowe jako preferowaną formę dostawy. Dlatego w polskiej przestrzeni mamy coraz więcej automatów paczkowych. DHL właśnie podała, że firma przekroczyła granicę 7000 takich urządzeń. Na znacznie zyskują także te w wakacyjnych kurortach.

W artykule przeczytasz:

  • Polacy najchętniej wybierają automaty paczkowe ma miejsce dostawy zakupów
  • DHL ma już 7000 automatów paczkowych w Polsce
  • DHL inwestuje w automaty paczkowe w miejscowościach wypoczynkowych

Polacy najchętniej wybierają automaty paczkowe ma miejsce dostawy zakupów

– Obserwujemy dalszy, dynamiczny rozwój segmentu dostaw out-of-home (OOH), który stanowi kluczowy element naszej strategii. Według najnowszego globalnego raportu DHL „E-Commerce Trends 2025”, aż 56% polskich konsumentów wybiera automaty paczkowe jako preferowaną formę dostawy. A to plasuje Polskę w czołówce europejskich rynków pod względem popularności tego kanału” – mówi Agnieszka Świerszcz CEO DHL eCommerce Polska.

Przeczytaj także: Polska w elicie e-commerce w Europie. Eksperci: rynek urośnie o 9,6% rocznie.

DHL ma już 7000 automatów paczkowych w Polsce

Z tego powodu wiele firm inwestuje w dostawy OOH. Do tego wyścigu dołączył DHL eCommerce Polska, który od końca 2022 dynamicznie rozwijając sieć automatów paczkowych. Efekt jest taki, że firm właśnie ogłosiła stworzenie sieci już 7000 urządzeń.

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 67% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15. sierpień 2025 21:53