23.09.2021 / 19:57
StoryEditor

Statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku minimum 2,5 tys. zł

Na świecie rocznie wyrzucana jest 1/3 produkowanej żywności (Shutterstock)
Na świecie rocznie wyrzucana jest 1/3 produkowanej żywności. W Polsce problem ten dotyczy co roku ok. 9 mln ton artykułów spożywczych. Te liczby nabierają większej mocy, gdy przeliczy się je na złotówki i przełoży na konkretny przykład. 

Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia”, wynika, że czteroosobowa polska rodzina wyrzuciła w 2019 roku do kosza jedzenie o wartości 2,5 tys. zł. Można...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

02.09.2025 / 17:01
StoryEditor
Marian Zych, Livio: Walczymy o wyższe handling fee. Sklepy nie mogą finansować systemu kaucyjnego [WIDEO]
Marian Zych, Livio (fot. Wh)

Dyrektor generalny i wiceprezes sieci Livio w ramach Grupy Kapitałowej Specjał mówi o tym, że operatorzy powinni zaoferować sieciom handlowym wyższą opłatę za zebrane butelki, tak by sklepy nie musiały dokładać do systemu kaucyjnego. Zwraca również uwagę na trudności w integracji systemów oraz to, że zdecydowana większość sklepów grupy będzie zbierała butelki ręcznie.

Obejrzyj rozmowę z Marianem Zychem, dyrektorem generalnym i wiceprezesem sieci Livio:

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 10% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.09.2025 / 11:24
StoryEditor
Startup pozyskuje rekordowe 11 mln € na cyfryzację przemysłu spożywczego. To rekordowa runda seed w sektorze foodtech

Brainr, europejski startup założony przez ekspertów branży mięsnej, ogłosił pozyskanie rekordowej rundy seed w wysokości 11 milionów euro. To największa tego typu inwestycja na świecie w firmę zajmującą się cyfryzacją produkcji żywności w segmentach takich jak drób, wołowina, wieprzowina czy dania gotowe. Rundzie przewodził fundusz C2 Capital Partners.

Cyfryzacja produkcji żywności – odpowiedź na wyzwania branży

Produkcja żywności wciąż należy do najmniej zdigitalizowanych gałęzi przemysłu. W wielu zakładach dominują pr...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15. wrzesień 2025 17:32