27.07.2021 / 15:15
StoryEditor

Koszty rozszerzonej odpowiedzialności producentów w zakresie opakowań mogą być wielokrotnie wyższe

Od kiedy wprowadzono podatek cukrowy, średnie ceny dotkniętych nim kategorii napojowych w zależności od miejsca sprzedaży wzrosły od 4 proc. do ponad 25 proc. (fot. Łukasz Rawa/wiadomoscihandlowe.pl)
Do końca lipca powinniśmy poznać projekt ustawy o rozszerzonej działalności producenta, która ma wdrożyć unijne regulacje – czytamy w „Dzienniku Gazecie Prawnej”. Wprowadzenie rozszerzonej odpowiedzialności producentów może kosztować nawet 2–3 mld zł rocznie.

Według założeń ustawy koszty zagospodarowania powstającego odpadu powinien ponieść producent lub importer produktu w opakowaniu. Dotychczas za utylizację płacił konsument w opła...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 81% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

20.10.2024 / 12:03
StoryEditor
McDonald‘s wprowadza zmiany. Wołowina za droga, czas na kurczaka
McDonald‘s wprowadza zmiany (fot. Shutterstock)

McDonald‘s w USA zmaga się z odpływem klientów spowodowanym rosnącymi cenami swoich produktów. W odpowiedzi, gigant fast foodu zmienia swoją strategię, stawiając na tańszą alternatywę – kurczaka. Sieć restauracji chce w ten sposób zrekompensować wysokie koszty wołowiny i przyciągnąć klientów, których ograniczony budżet zmusza do oszczędności.

Rosnące ceny wołowiny stają się coraz większym wyzwaniem dla McDonald‘s – informuje portal bankier.pl. W pierwszym kwartale 2024 roku cena eksportowa mięsa wołowego wzrosła o 12...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 90% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

21.10.2024 / 14:52
StoryEditor
Badanie: supermarkety toną w plastiku, nadmiar opakowań z tworzyw sztucznych dotyczy blisko połowy produktów spożywczych
Eksperci przyznają, że system kaucji za butelki nieco ograniczył zużycie tworzyw sztucznych w przypadku napojów / fot. Shutterstock

Aż 48 proc. produktów w niemieckich supermarketach jest bez potrzeby pakowana w plastik. Najczęściej dzieje się tak w przypadku mięsa oraz ryb - wynika z badania, przeprowadzonego przez brytyjskiego producenta opakowań DS Smith.

Aż 48 proc. produktów w niemieckich supermarketach jest niepotrzebnie pakowana w plastik. Najczęściej dzieje się tak w przypadku mięsa, ryb oraz napojów bezalkoholowych - wynika...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

23. październik 2024 02:00