03.10.2022 / 08:52
StoryEditor

Afera w branży mięsnej. Sfałszowane badania i certyfikaty, przeszukania zakładów. Tłuszcze techniczne udawały tłuszcze spożywcze

Kurczaki na półce sklepowej (fot. Shutterstock)
Czołowe firmy z branży mięsnej miały nieświadomie stosować pasze dla zwierząt zawierające tłuszcze techniczne udające tłuszcze spożywcze. W konsekwencji na stoły polskich konsumentów trafiały kurczaki, indyki i kaczki karmione komponentami do produkcji paliwa. O gigantycznej aferze w branży mięsnej donoszą w poniedziałek rano Wirtualna Polska oraz Onet.

Według WP, we wtorek Centralne Biuro Śledcze Policji odwiedziło minimum 66 zakładów, w tym te należące do największych firm specjalizujących się w produkcji pasz dla zwierząt. Z...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

08.07.2025 / 16:35
StoryEditor
Rynek produktów wysokoproteinowych rośnie w siłę. "Białko stało się kluczowym składnikiem" [EKSPERT]
Białkowa rewolucja w handlu – jak produkty high-protein zmieniają rynek spożywczy (fot. materiały prasowe)

Rosnąca świadomość zdrowotna Polaków przekłada się na dynamiczny rozwój jednej z najważniejszych kategorii spożywczych ostatnich lat. Produkty wysokobiałkowe szturmem zdobywają półki sklepowe, a ich obecność zauważalna jest już nie tylko wśród sportowców. Dlaczego konsumenci tak chętnie sięgają po białko i jakie zmiany zachodzą w poszczególnych segmentach rynku?

Z tego artykułu dowiesz się:

Co napędza rynek produktów wysokobiałkowych?

Białkowe roślinne alternatywy

Przyszłość codziennej diety?

W ostatnich latach kategoria...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.07.2025 / 10:29
StoryEditor
Starbucks ze strategią na mniejsze miasta! 100. kawiarnia amerykańskiej sieci w Polsce a horyzoncie
Amerykańska sieć Starbucks sprzeda 130 swoich kawiarni w Rosji założycielowi firmy Pinskiy & Co, Antonowi Pińskiemu (shutterstock.com)

Od początku 2025 roku kawiarnie Starbucks pojawiły się w czterech nowych miastach, a już 15 lipca do tego grona dołączy Bielsko-Biała. Nowy lokal zbliża operatora do ważnego progu rozwoju w Polsce, czyli otwarcia 100. kawiarni. Firma inwestuje także w ofertę, doświadczenie zakupowe i modernizację sieci.

Sieć Starbucks jest obecna w Polsce od 2009 roku. Przez wiele lat operator otwierał swoje kawiarnie gównie w największych aglomeracjach takich jak Warszawa, Kraków, Poznań, Wroc...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

18. lipiec 2025 21:50