01.03.2019 / 10:05
StoryEditor

Czesi kontrolują polską żywność. Tym razem wykryli salmonellę w mięsie drobiowym

(fot. ŁR/wiadomoscihandlowe.pl)
W 1,2 tony mrożonych drobiowych udek, wyprodukowanych przez mieszczący się w Polsce zakład Inter-Natural 2000, a następnie wyeksportowanych do Czech, wykryto salmonellę - poinformowała czeska telewizja ČT24. To kolejna odsłona trwającego od lat polsko-czeskiego sporu o żywność, zaognionego niedawnym wybuchem tzw. afery mięsnej.

Jak twierdzi ČT24, skażonego mięsa "może być więcej". Zakwestionowana partia trafiła do firmy, która prowadzi działalność w mieście Louny. Czeskie media nie podały jednak, o jak...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 84% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.08.2025 / 11:02
StoryEditor
Producent wyrobów convenience zbankrutował. Nie pomogło przejęcie przez fundusz inwestycyjny
Chłodzone asortymenty zawierają kilkadziesiąt artykułów typu convenience, skupiając się na tradycyjnych smakach i przepisach.

Zaledwie rok po zmianie właściciela znany holenderski producent gotowych wyrobów ziemniaczanych – CelaVita – ogłosił bankructwo. Firma, która przez dekady była rozpoznawalna dzięki innowacyjnym produktom, znalazła się w poważnych tarapatach finansowych. Czy inwestorzy zdecydują się na jej reaktywację?

Ponad rok po tym, jak McCain sprzedał CelaVita funduszowi inwestycyjnemu Nimbus, spółka ogłosiła upadłość. Na razie nie wiadomo, czy możliwe będzie ponowne uruchomienie działaln...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 85% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14.08.2025 / 11:17
StoryEditor
"W vendingu nie ma miejsca na eksperymenty. Stawiamy na produkty, które konsument zna" [WYWIAD]
Maszyna vendingowa (fot. Shutterstock)

Piotr Sydoń, członek zarządu i Szymon Grunwald dyrektor biura zarządu Polskiego Stowarzyszenia Vendingu mówią o tym, jak rozwija się rynek sprzedaży z automatów w Polsce, jakie lokalizacje są najlepsze dla operatorów i dlaczego raczej nie doczekamy się urządzeń w przestrzeni miejskiej.

Jak wygląda obecnie rynek vendingu w Polsce?

Szymon Grunwald: Szacuje się, że w Polsce stoi obecnie od 80 do 100 tys. maszyn vendingowych, być może nawet nieco więcej - do 120...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

24. sierpień 2025 01:16