09.06.2016 / 14:48
StoryEditor

Sprzedaż bezpośrednia jak tykająca bomba zegarowa

W praktyce rolnik może sprzedać wszystko, każdemu, zawsze i wszędzie. Bez podatków, kontroli czy spełniania norm sanitarnych (Fot. ZM Konarczak)
Czy sprzedaż bezpośrednia i tzw. MOL, czyli działalność marginalna, ograniczona i lokalna, to zagrożenie dla firm mięsnych? Dla dużych i średnich producentów raczej nie, dla małych – w pewnym stopniu już tak. Jednak, zdaniem ekspertów, chodzi o coś więcej – o dobre imię branży.

Ostatnie projekty przepisów wykonawczych dotyczących sprzedaży bezpośredniej koncentrują się głównie na sprawach podatkowych, nie zaś związanych z bezpieczeństwem żywności. Wiad...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

11.06.2025 / 10:20
StoryEditor
Obiecali nowoczesne targowiska w każdym mieście. Teraz ministerstwo się tłumaczy z jednego ze "100 konkretów"
Nowoczesne targowiska miały (wciąż mają?) powstać w każdym mieście... (fot. Shutterstock)

Jednym z tzw. 100 konkretów na 100 pierwszych dni rządu Donalda Tuska, obiecanym w kampanii przez Platformę Obywatelską, było uruchomienie programu budowy nowoczesnych targowisk w każdym mieście. Zrealizować obietnicy się jednak nie udało. Jak rząd tłumaczy się z tego niepowodzenia?

Posłanka Lidla Czechak w zgłoszonej przez siebie interpelacji napisała, że "brak nowoczesnej infrastruktury targowisk miejskich za kilka lat spowoduje upadek lub zanik tych dzi...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 89% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

12.06.2025 / 14:32
StoryEditor
Mistrz Piekarz - nowa sieć mobilnych piekarni franczyzowych w Polsce
Mistrz Piekarz - nowy franczyzowy koncept Dolci Sapori (fot. mat. prasowe)

Dolci Sapori, właściciel marek Am Am Kebab oraz Mniami Ice Cream, rozszerza swoje portfolio franczyzowe o nowy format. Będzie nim Mistrz Piekarz, określany jako pierwsza w Polsce mobilna piekarnia działająca na zasadach franczyzy.

Projekt opiera się na współpracy z lokalnym dostawcą pieczywa, który funkcjonuje na rynku od blisko 100 lat. Jak deklaruje operator franczyzowej sieci, codzienne dostawy dwa raz...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

16. czerwiec 2025 04:04