02.09.2016 / 11:21
StoryEditor

Superfoods – nisza z potencjałem

Chlorella to rodzaj alg uprawianych w Azji (Fot. Pixabay)
Superfoods, czyli surowce o wysokich walorach zdrowotnych, to nisza z potencjałem – pisze „Puls Biznesu” przytaczając przykład nowego gracza na rynku – firmy Purella Food.

Purella Food postanowiła specjalizować się w nieznanych w Polsce surowcach. Wybór padł na chlorellę, która do tej pory była dostępna u nas albo w wersji bardzo drogich tabletek ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 84% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

02.09.2025 / 10:34
StoryEditor
Ceny produktów mięsnych w supermarketach i małych sklepach. Nowe dane CMR
Nikodem PankowiakNikodem Pankowiak

W pierwszej połowie bieżącego roku paczkowane produkty mięsne były zauważalnie tańsze w supermarketach niż w sklepach małoformatowych do 300 mkw. Średnio za ich kilogram należało zapłacić w tym kanale ok. 5 proc. mniej niż w małych sklepach. Dynamika wzrostu cen także pozostaje wyższa w sklepach małego formatu, gdzie rok do roku średnia cena za kilogram produktów mięsnych wzrosła o nieco ponad 6 proc. W tym samym czasie wzrosty cen w supermarketach był dwukrotnie wolniejsze i wyniosły zaledwie ok. 3 proc. Oczywiście warto spojrzeć nieco głębiej i zobaczyć, jak prezentowała się sytuacja w poszczególnych kategoriach, bo w niektórych z nich różnice są znacznie bardziej zauważalne.

Paczkowane kiełbasy

W przypadku paczkowanych kiełbas w pierwszym półroczu 2025 r. średnia cena za kilogram była w supermarketach niższa aż o 9 proc. w porównaniu do mniejszy...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

04.09.2025 / 09:59
StoryEditor
Jak nie zamienić sklepów w składowisko opakowań? PRZEWODNIK po systemie kaucyjnym cz. VII
Sklepy zamienią się w składowisko opakowań? PORADNIK po systemie kaucyjnym

Setki, a nawet tysiące butelek i puszek dziennie będą odbierać sklepy w ramach systemu kaucyjnego. Czy przez to sklepy zmienią się w składowisko opakowań? Czy klienci nie zasypią marketów i okolicy innymi opakowaniami, które nie trafią do systemu kaucyjnego? Sprawdzamy jak mały i duży handel chce się przed tym uchronić.

W artykule przeczytasz:

  • Konsumenci mają mgliste pojęcie o systemie kaucyjnym
  • Brak kampanii o systemie kaucyjnym może uderzyć w handel
  • Pracownicy sklepów przejdą szkole...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15. wrzesień 2025 06:00