25.09.2019 / 14:14
StoryEditor

Firma Rola wprowadza innowacje na rynek sezamków

(fot. www.rola.net.pl)
Kategoria słodyczy na bazie sezamu ma duży potencjał i budzi zainteresowanie ze strony handlu. Choć nasza linia Sezamkowe Nowinki zadebiutowała na rynku stosunkowo niedawno, to jesteśmy już na półkach w sklepach Netto, Auchan, Rossmannie oraz na stacjach Circle K. Dokonaliśmy również pierwszych sprzedaży na rynki zagraniczne. Dla jednej z największych sieci handlowych opracowujemy obecnie produkty pod marką własną – mówi serwisowi wiadomoscihandlowe.pl Andrzej Bielak z firmy Rola.

Rola jest firmą z ponad 25-letnim doświadczeniem w branży słodyczy, jednak przez większość tego czasu była sprzedawcą słodyczy firmy Terravita. – Jeśli chodzi o produkcję własny...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 88% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14.07.2025 / 18:09
StoryEditor
Trzy nowe pizzerie Da Grasso otwarte. Będą promowane akcją 400 darmowych pizz
Trzy nowe pizzerie Da Grasso otwarte. Promowane akcją 400 darmowych pizz (fot. Da Grasso Bytom/Facebook)

Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Właśnie otworzyła kolejne pizzerie w Polsce. Gdzie są nowe lokale? Na jakie wspacie mogą liczyć franczyzobiorcy?

 

Trzy nowe pizzerie Da Grasso na rynku

W poniedziałek 14 lipca spółka Da Grasso poinformowała, że jej sieć od czewca powiększyła się o kolejne trzy pizzerie. 

Nowe pizzerie Da Grasso zostały otwarte w Koninie, Gdańsku i Bytomiu. Wszystkie lokalne są otwarte siedem dni w tygodniu, ale różnią się charakterem lokalu.

  • Da Grasso Bytom (Rynek 12, Bytom);
  • Da Grasso Konin (Przemysłowa 9, Osiedle V, pawilon Rondo);
  • Da Grasso Gdańsk-Przymorze (ul. Obrońców Wybrzeża 17, Gdańsk), Lokal realizuje wyłącznie zamówienia z dostawą pod wskazany adres lub z odbiorem osobistym.

Nowa oferta feanczyzowa Da Grasso - firma bierze na siebie połowę kosztów

Warto dodać, że restauracje Da Grasso, które w tym roku dołączają do sieci funkcjonują w ramach tzw. "nowej oferty franczyzowej". Sieć twierdzi, że jest to znaczne ułatwienie na starcie funkcjonowania lokalu, gdyż Da Grasso partycypuje bowiem w kosztach (do 50 proc.). Franczyzodawca udziela też wsparcia administracyjnego i prawnego. Frima gwarantuje także szerokie działania marketingowo-promocyjne i pełne wsparcie już po uruchomieniu lokalu. Franczyzobiorca może liczyć także na pomoc przy poszukiwaniu odpowiedniego lokalu.

 

Promocja nowych resturacji Da Grasso na lokalnym rynku

Etap przygotowań kończy się uroczystym otwarciem restauracji. W ramach uruchomienia pizzeri sieć zapewnia wsparcie marketingowe i sprzedażowe w postaci konkursów i rabatów dla osób odwiedzających w tym dniu lokal.

Ważnym elementem takiej promocji jest specjalna akcja przeprowadzana zazwyczaj dwa-trzy miesiące od uroczystego otwarcia lokalu. Kampania „400 darmowych pizz do rozdania w każdy poniedziałek” skierowana jest do klientów nowo powstałych pizzerii Da Grasso. x`

Właściciele lokalu pozostają w stałym kontakcie z centralą Da Grasso oraz mają wyznaczonego dedykowanego koordynatora, który odpowiada na pojawiające się pytania oraz pozwala pokonywać ew. pojawiające się przeszkody. Każdy lokal jest sukcesywnie promowany poprzez działania marketingowe (m.in. materiały BTL, kampanie wizerunkowe w Internecie, mediach tradycyjnych i reklamę OOH).

Jakie są koszty franczyzy Da Grasso?

Osoby, które myślą o otworzeniu resturacji pod szyldem sieci Da Grasso powinny być przygotowane na uiszczenie jednorazowej opłaty licencyjnej w kwocie 12 000 zł netto. Opłaci też około 6,5 proc. prowizji od zamówień jakie przejdą przez jego pizzerię, a zostały zamówione za pośrednictwem Call Center lub stronę firmową. 

Franczyzobiorca musi także liczyć się kolejnym wydatkiem w postacie stałej, miesięcznej opłaty marketingowego, która wynosi 2000 zł netto i jest niezależna od obrotu.

Natomiast szacowana minimalna wartość inwestycji na otwarcie restauracji to koszt około 200 tys. zł dla lokalu Ekspres, czyli obiektu obsługującego zamówienia wyłącznie z dostawą, na wynos lub z odbiorem osobistym. W przypadku klasycznej restauracji mininalna wartość inwestycji jest szacowana na około 300 tys. złotych. 

Da Grasso szuka nowych franczyzobiorców

Da Grasso to obecnie największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. W jej skład wchodzi około 190 lokali w całym kraju.

Aktualnie sieć poszukuje partnerów franczyzowych w kilkunastu miastach Polski m.in. w:

  • Oławie,
  • Mielcu,
  • Kościerzynie,
  • Dębicy,
  • Krośnie,
  • Inowrocławiu,
  • Lesznie,
  • Gnieźnie,
  • Świdnicy,
  • Tarnobrzegu.

image

Ekspansja Da Grasso. Franczyzowa sieć pizzerii planuje podwoić liczbę restauracji.

08.07.2025 / 12:57
StoryEditor
Anna Kalinowska, Henkell Freixenet Polska: Prawo w Polsce sprzyja konsumpcji piwa. Dla innych kategorii są restrykcje [WYWIAD]
Anna Kalinowska, Henkell Freixenet Polska (fot. Piotr Waniorek)

- Nieżyjący już ojciec obecnych właścicieli naszej firmy powiedział kiedyś, że „nie można wkładać wszystkich jajek do jednego koszyka”. Dlatego utrzymujemy zdywersyfikowane portfolio, w skład którego wchodzą m.in. gin, likiery, wermuty, aperitify i produkty RTD - mówi Anna Kalinowska, członek zarządu i dyrektor ds. produkcji i inwestycji w Henkell Freixenet Polska.

Pamięta pani swój pierwszy dzień w firmie?

AK: O tym, że firma VINPOL szuka technologa, dowiedziałam się z ogłoszenia prasowego w toruńskich „Nowościach”. Byłam 23 pracownik...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15. lipiec 2025 09:17