27.11.2023 / 13:56
StoryEditor

Utrata bioróżnorodności oznacza, że produkcja żywności będzie droższa

Dariusz Gatkowski, doradca zarządu ds. różnorodności biologicznej w Fundacji WWF Polska (fot. mat. pras.)
Produkcja żywności odpowiada za utratę 70 proc. lądowej i 50 proc. słodkowodnej różnorodności biologicznej oraz około jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych – zauważa w wywiadzie dla serwisu wiadomoscihandlowe.pl Dariusz Gatkowski, doradca zarządu ds. różnorodności biologicznej w Fundacji WWF Polska.

Bioróżnorodność w ostatnich latach spada w alarmującym tempie. Ten proces zwalnia czy nadal przyspiesza?

Według najnowszego raportu WWF Living Planet Report w ciągu ostatn...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

03. marzec 2024 06:52