02.06.2017/13:19

Ambra inwestuje w zakład produkujący cydr

Ponad 2 mln zł zainwestowała spółka Ambra S.A. w zakład produkcyjny w Biłgoraju na Lubelszczyźnie. Dzięki nowym technologiom może produkować cydr niefiltrowany i wyznaczać nowy standard polskiego cydru naturalnego.

- Cydr stanął w cieniu różnorodności piw regionalnych, rzemieślniczych. W tym roku spróbujemy dać temu odpór i zaproponować konsumentowi to, czego szuka, czyli naturalności, regionalności, autentyczności. Mamy w Polsce najwspanialsze jabłka, to zobowiązuje nas - nie tylko jako firmę, ale jako Polaków - do produkcji najlepszego i najszlachetniejszego cydru - deklaruje Robert Ogór, prezes Ambra S.A.

- Chcemy stworzyć podwaliny pod trwały wzrost rynku. Oczekujemy, że w tym roku sprzedaż będzie przynajmniej stabilna i dzięki tym nowym produktom, naturalnym oraz rzemieślniczym, będziemy na przestrzeni kilku- kilkunastu lat stopniowo powiększać rynek - podkreśla Robert Ogór.

Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru uważa, że perspektywy rynku cydru w Polsce dają szansę rozwoju nowym i obecnym producentom. 

- Myślę, że będzie to proces dwukierunkowy. Z jednej strony rozwinie się rynek masowy, z drugiej oferta skierowana do konsumentów poszukujących czegoś więcej niż tylko zaspokojenie pragnienia, koneserów, wielbicieli cydru. Mam nadzieję, że zbliżymy się w ten sposób do rynku wina czy piw kraftowych - mówi Tomasz Solis. 

- Światem wina i cydru rządzą te same reguły, które potem determinują jego smak, aromatyczność i głębię. Natura decyduje o udanych zbiorach, charakterze jabłek. To wszystko ma później odzwierciedlenie w cydrze, podobnie jak odmiany jabłek. (...) Na wzór winiarzy stale analizujemy poszczególne fazy tworzenia cydru i stale poszukujemy nowych propozycji - podkreśla  Artur Dubaj, główny technolog Ambra S.A.

Zdaniem Tomasza Solisa zainteresowanie cydrem i jego różnorodnością będzie rosnąć. Potwierdza to rosnąca popularność warsztatów organizowanych w pokazowej cydrowni na Lubelszczyźnie. Uczestniczą w nich sadownicy, osoby zainteresowane produkcją cydru na większą skalę, ale również pasjonaci eksperymentujący z wytwarzaniem cydru w domu.

- Prowadzimy próby produkcji wielu rodzajów cydru, w tym również niefiltrowanego. Wielu konsumentów nie jest do końca świadoma bogactwa palety cydrów, jaką już dziś można znaleźć na naszym rynku - podkreśla Tomasz Solis. 

Firma Ambra S.A. wierzy, że naturalnie mętny cydr niefiltrowany będzie świeżym impulsem dla rozwoju całej kategorii - pobudzi jej innowacyjność i pokaże, jak wiele jeszcze da się „wycisnąć” z polskiego jabłka. 
Największym wyzwaniem produkcji naturalnego cydru jest zachowanie cech charakterystycznych surowca przy jednoczesnym zagwarantowaniu jego świeżości i trwałości. W przypadku cydru niefiltrowanego, w którym można dostrzec drobiny owoców, jest to jeszcze trudniejsze. Ze względu na właściwości świeżo wyciśniętego soku z jabłek, jego fermentacja i leżakowanie z osadem, miąższem jabłkowym wymagają ściśle określonych warunków.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.