Ceny produktów spożywczych dynamicznie rosną. Grudniowe dane nie pozostawiają złudzeń
Dane M/platform nie pozostawiają złudzeń, jak dynamicznie rosną ceny produktów w sklepach. Mimo, iż w grudniu konsumenci odwiedzili placówki spożywcze rzadziej niż przed rokiem, ich obroty urosły ze względu na znaczący wzrost wartości średniego koszyka.
Pozostało jeszcze 86% tekstu.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.
Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus
Posiadasz subskrybcję? Zaloguj się.
-
Dostęp 30 dni19.99 zł - 30 dni
-
Prenumerata roczna WH Plus399.99 zł - 365 dni
- Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
- Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
- Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
- 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
- Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
- Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
- Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
- Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
1 komentarz
-
18.01.2022
No to chyba już czas zakupić maszynkę do wyciskania oleju i załatwić parę worków rzepaku. Ogólnie czas przestać dawać się robić w konia. Tak naprawdę potrzebujemy podstawowe surowce: mleko, mięso, jajka, cukier, mąkę, jakieś ziarna roślin oleistych i ryż. Mając te składniki możemy sami zrobić wszystko. Dziś przeczytałem skład szynki pewnej marki, kosztującej bagatela 43zł/kg i zrobiło mi się słabo: mięso wieprzowe 82%, woda, sól, białko SOJOWE, hydrolizat białka SOJOWEGO, stabilizatory: E451,E450,E452,E262,E330,E300, substancje zagęszczające: E407,E415, cukier, maltodekstryna, wzmacniacze smaku: E621, E635, błonniki roślinne bezglutenowe (PSZENNY, OWSIANY), przeciwutleniacz: E301, aromaty, białko wieprzowe, substancja konserwująca: E250. Czy ktoś tu kompletnie zwariował czy to ja zwariowałem? Podawanie czegoś takiego np. dziecku jest zbrodnią. I taka chemiczna pseudo szynka 43zł za kilogram? Przy cenie surowca w skupie 4zł za kilogram? Gdzie są granice pazerności i cynizmu producenta i handlowca?
2