21.04.2020/08:49

Czy pieczywo odpiekane w sklepach jest bezpieczne? Co zrobić, by mieć pewność

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny wydał oświadczenie w sprawie wyrobów piekarniczych w którym przypomina, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C – zapewnia Stowarzyszenie Producentów Pieczywa.

Pieczywo dostępne na sklepowych półkach jest wypiekane, a następnie dopiekane w bardzo wysokich temperaturach. Uformowane z ciasta pieczywo trafia do pieca, gdzie w temperaturze od 190°C do 260°C (temperatura zależy od tego czy są to np. bułki, czy duży bochen chleba) wypiekane jest do 80 proc. tradycyjnego czasu wypieku.

Na tym etapie zostaje wystudzone oraz zamrożone (poddane jednej z najstarszych i najbezpieczniejszych metod przechowywania żywności) metodą owiewową, czyli zwykłym zimnym powietrzem do temperatury – 10 °C. Następnie zostaje zapakowane w szczelny worek (foliowy) oraz kartony i przewożone w nieprzerwanym ciągu chłodniczym, w temperaturach wynoszących średnio – 18°C.

Po dowiezieniu do sklepu zostaje finalnie dopieczone w średniej temperaturze 190°C przez maksymalnie 20 minut, aż trafi na sklepową półkę.

Zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego, należy pamiętać o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punktach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

Jednocześnie Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C.

Dodaj komentarz

1 komentarz

  • RR 22.04.2020

    "nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową" - totalna bzdura. Aby coś znalazło się w układzie pokarmowym najpierw dotyka ust, które mogą wchłaniać wirusa. Tak więc KONIECZNIE musisz takie pieczywo dać na 2 minuty do piekarnika w temp. 200 stopni aby uniknąć ryzyka.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.