21.04.2020/08:49

Czy pieczywo odpiekane w sklepach jest bezpieczne? Co zrobić, by mieć pewność

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny wydał oświadczenie w sprawie wyrobów piekarniczych w którym przypomina, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C – zapewnia Stowarzyszenie Producentów Pieczywa.

Limit 8 bezpłatnych artykułów został wyczerpany.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Najważniejsze informacje z branży;
  • Archiwum blisko 40 000 profesjonalnych tekstów;
  • Wywiady, opinie i pogłębione analizy pomagające w codziennej pracy
Dodaj komentarz

1 komentarz

  • RR 22.04.2020

    "nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową" - totalna bzdura.
    Aby coś znalazło się w układzie pokarmowym najpierw dotyka ust, które mogą wchłaniać wirusa.
    Tak więc KONIECZNIE musisz takie pieczywo dać na 2 minuty do piekarnika w temp. 200 stopni aby uniknąć ryzyka.

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.