24.03.2023/14:23

Czy UOKiK przyjrzy się cenom mięsa w Biedronce i Kauflandzie? [NASZ NEWS]

Niedawno jedna z organizacji branżowych z branży mięsnej zwróciła się do UOKiK z prośbą o sprawdzenie czy w sieciach handlowych dochodzi do naruszenia przepisów ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów. Chodziło o rażąco niskie ceny wieprzowiny. Jakie działania podjął Urząd w tej sprawie? Co sądzą o tej sytuacji przedstawiciele handlu i dostawcy?

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit 8 bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów.
Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo.
Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

W ramach subskrybcji otrzymasz:
  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich
W ramach Prenumeraty WH Plus także:
  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET
Dodaj komentarz

5 komentarzy

  • Nickt 03.04.2023

    Czyli cena skupu poszła maksymalnie o 100% w górę w ostatnich 5 latach, a ceny o ile? 300-400%. Kto tu kręci grubego wała i kiedy wreszcie to państwo zajmie się spekulantami, którzy nie dają ludziom zjeść? Byle pompowana szyneczka 50zł/kg (była po 15zł), byle kostka smalcu 3zł (był po złotówce), byle kiełbasa o kilometrowym składzie z zawartością mięsa max. 50% 30zł/kg (była po 10zł), byle pełen wody i tłuszczu ochłap mięsa już chcą 18zł/kg (było po 9zł), nawet za tanią pasztetówkę (zmielone resztki, skóry, MoM, itd.) 20zł/kg i dalej płaczą, że mało. To za ile wy sprzedajecie świniaka w wyrobach w ten sposób?

    Ludzie, nie dajcie się ogłupić ani wmówić sobie drożyzny. Zacznijcie kupować od rolników, mają normalne ceny, a przede wszystkim mięso nie jest pompowane wodą, chemią i hormonami.

  • Myśleć panowie. 03.04.2023

    Może wykluczyć pośredników i przejąć ich zyski panowie producenci ? Średnia cena skupu dziś to około 8 zł. 35 lat temu kupowałem półtusze po 5,50 zł za kg. Coś tu wyraźnie nie gra wedle naszej myśli.

  • Nickt 28.03.2023

    Fejkowy Nickt raczej. Widać po twojej zajadłości i naturalnej skłonności do manipulacji kim ty jesteś. Nie masz nic do powiedzenia poza jednym - nagonka antypisowa, za wszelką cenę, zawsze i wszędzie. Typowy, urobiony POwiec bez własnego zdania. Sam krytykuję pis, ale nie kłamię przy tym i nie zmyślam tak jak ty.

    Już raz pisałem, że gdyby nie pis to Orlen byłby dawno sprzedany ruskim. Przecież to twoja kochana koalicja PO-PSL wpakowała nas w wieloletnią umowę na okropnie drogi ruski gaz i systematycznie torpedowała wszelkie prace nad dywersyfikacją dostaw. Dopiero za pisu udało się to odkręcić. A ty dalej kłamiesz jak opłacony. I pewnie tak jest.

  • Pradziwy Nickt 26.03.2023

    UOKIK chce karać za niskie ceny a nie karze za manipulacje cenowe i nadmierne marże Orlenu czy spółek energetycznych pompujących ceny prądu dla biznesu. Tak wyglądają rządy prawych i sprawiedliwych inaczej. I jeszcze głosem swojego propagandzisty Nickta przyznają się, że lubią wzorce z PRLu.

  • Nickt 24.03.2023

    Przede wszystkim niech się jakości tego mięsa przyjrzy, które ocieka wodą wręcz niewiarygodnie. Pieluchy w paczkach pełne, woda luzem do tego, a mięso w dotyku jest aż rozlewające się, na patelni połowa odparowuje, w pieczeniu to samo. A dodatkowo wiele kawałków spotkałem bardzo marnie otrymowanych, pełnych tłuszczu, ścięgien, błon. Momentami to są okrawki wprost, ściśnięte folią, 3-4 gatunek mięsa! To wszystko robi wagę również - rekord to kawałek łopatki 1.4kg gdzie samej słoniny było ponad 30 dkg! Mam zdjęcia! I ja za to płacę paręnaście złotych za kg! A przecież słonina to odpad wart połowę tego. To jest chory skandal, gdzie się podziała jakość? Co te zakłady produkują i dla kogo? Gdzie polskie normy i standardy?

    Podobnym problemem staje się twaróg - w niektórych sieciach to jest już galareta ociekająca wodą, a nie twaróg. Klinka nie da się do ręki wziąć bo się rozpada pod własnym ciężarem z powodu ilości dodanej wody.

    Tak samo jest z jajkami wałki lecą. Już S-ki sprzedają jako M-ki, a M-ki jako L-ki. Do tego w paczce jajek najczęściej przynajmniej jedno jest jakieś trefne, albo pęknięte, albo w środku ma coś nie tak. To nie może być przypadek, zbyt wiele razy to widziałem. Każdą paczkę w sklepie warto sprawdzić, obejrzeć dokładnie te jajka co do sztuki zanim się weźmie. Chore jest też wciskanie zbyt małych jajek w innej kategorii. Ja rozumiem, że ogólna masa całej paczki będzie się zgadzać nawet jak się wymiesza duże z małymi. Ale ja płacę od sztuki za określoną kategorię jajka, które ma duże żółtko, a nie za masę jajeczną na kilogramy!

    Raz spotkałem prawdziwe jajka - przyjechały z Łotwy - były o połowę większe w kategorii M od tego co się standardowo oferuje. Więc jednak można i gdzie indziej są normalne jajka tylko w Polsce ktoś za dużo cwaniaczy. I jeszcze ta chora cena do tego.

    Dowalić takie kary i producentom i handlowcom, żeby się nogami nakryli bo nigdy nie będzie normalnie. W PRL-u potrafili kontrole robić i nawet zamykać ludzi za oszustwa, a teraz wolna amerykanka wszędzie i jeszcze płaczą jak im źle.

Zostaw komentarz Komentarz dodany pomyślnie - oczekuje na weryfikację

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także